Auckland Northern Motorway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Northern Gateway Toll Road)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
State Highway 1 NZ.svg
Auckland Northern Motorway map.png
Motorway
Begin Puhoi
Einde Auckland
Lengte 39 km
Route

Afslagsymbool.svg386 Puhoi

Afslagsymbool.svg394 Orewa

Afslagsymbool.svg396 Millwater

Afslagsymbool.svg398 Silverdale

Afslagsymbool.svg410 Albany

Afslagsymbool.svg412 Browns Bay

Afslagsymbool.svg414 Upper Harbour Motorway

Afslagsymbool.svg417 Glenfield

Afslagsymbool.svg419 Northcote

Afslagsymbool.svg420 Takapuna

Afslagsymbool.svg421 Birkenhead

Afslagsymbool.svg422 Stafford Road

Brug.svg Auckland Harbour Bridge

Afslagsymbool.svg423 Shelley Beach Road

Afslagsymbool.svg424 Fanshawe Street

Afslagsymbool.svg425 Cook Street

Knooppuntsymbool.svg426 State Highway 16 NZ.svg → Helensville

State Highway 1 NZ.svg → Hamilton / Wellington

De Auckland Northern Motorway, onderdeel van de State Highway 1, is een motorway in Nieuw-Zeeland. De autosnelweg vormt de noordelijke invalsweg van de grootste stad Auckland. De autosnelweg verloopt over de Auckland Harbour Bridge en is in totaal 39 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Auckland Northern Motorway bij Northcote.

De Northern Motorway begint even ten zuiden van het dorp Puhoi, waar de State Highway 1 vanuit Warkworth overgaat in de Auckland Northern Motorway. Dit eerste deel staat bekend als de Northern Gateway, een tolweg van 7,5 kilometer tot aan Orewa. De autosnelweg telt 2x2 rijstroken en voert door heuvelachtig kustgebied. De eerste helft van de Auckland Northern Motorway ligt nog buiten het stedelijk gebied van Auckland en voert door een aantrekkelijk platteland, niet ver van de oostkust. Men komt dan in North Shore City, de vierde stad van Nieuw-Zeeland, tevens de grootste voorstad van Auckland. De autosnelweg telt hier 2x2 rijstroken en is van goede kwaliteit.

Bij Meadowood kruist men de Upper Harbour Motorway, die echter met een reguliere aansluiting op de Auckland Northern Motorway aansluit. Vanaf Glenfield zijn 2x3 rijstroken beschikbaar. De autosnelweg verloopt een kort stukje direct langs het strand van de Auckland Harbour, een baai. Vlak voor de Auckland Harbour Bridge verbreed de weg naar 2x5 rijstroken, om dan te splitsen in 4x2 rijstroken over de brug. Aan de andere zijde komen de rijbanen weer samen om 2x4 rijstroken naar het centrum van Auckland te voeren. Vanaf de autosnelweg heeft men goed uitzicht op de skyline van Auckland. Bij de eerste afslag naar het centrum versmalt de autosnelweg naar 2x2 rijstroken en voert via een smal viaduct over een stadspark, het grootste knelpunt van Nieuw-Zeeland. Vlak hierna verknoopt de autosnelweg met de Northwestern Motorway en de Auckland Southern Motorway, aan de zuidkant van het centrum. Dit is het grootste en meest indrukwekkende knooppunt van Nieuw-Zeeland, met vele fly-overs en rijbanen.

Central Motorway Junction

De Central Motorway Junction.

De Central Motorway Junction (CMJ) is het belangrijkste knooppunt van Auckland en feitelijk heel Nieuw-Zeeland. Hier komen de Auckland Northern Motorway, de Northwestern Motorway en de Auckland Southern Motorway samen, aan de zuidkant van het centrum van Auckland. Het knooppunt bestaat feitelijk uit twee delen, een westelijke stack, en een oostelijke splitsing. Door de complexiteit van het knooppunt wordt het in de volksmond ook wel de Spaghetti Junction genoemd. De aansluitende wegvakken tellen 2x3 tot 2x5 rijstroken, met 11 rijstroken in het centrale deel van het knooppunt, over 4 rijbanen.

Auckland Harbour Bridge

De Auckland Harbour Bridge.

De Auckland Harbour Bridge is een 8-strooks brug over de Waitemata Harbour, een grote baai die Auckland van North Shore City scheidt. Het is de tweede langste brug in Nieuw-Zeeland en de langste op het noordereiland. De brug is 1.020 meter lang, met een centrale overspanning van 244 meter met een onderdoorgang van 43 meter. De brug telt 4x2 rijstroken. Origineel opende de brug op 30 mei 1959 voor het verkeer met 2x2 rijstroken, maar in 1969 zijn er zogenaamde "clip-ons" aangebracht, twee rijbanen aan de buitenkant met elk 2 rijstroken, wat het totaal aantal rijstroken naar 4x2 bracht. In 2010 en 2011 worden deze versterkt om de levensduur met 20 á 30 jaar te verlengen. Voor de voltooiing van de brug ging het verkeer via een veerdienst, of een omweg van 50 kilometer over land. In de jaren 80 is een beweegbare barrier toegepast, om 5+3 rijstroken in de spits toe te passen.

Geschiedenis

Het eerste deel van de Auckland Northern Motorway werd op 30 mei 1959 opengesteld, toen de Auckland Harbour Bridge werd opengesteld. Het eerste deel was 7,4 kilometer lang en telde 2x2 rijstroken. In 1962 opende het Victoria Park Viaduct, een smal 2x2 viaduct over het Victoria Park, ten westen van het centrum van Auckland. In 1969 werd de snelweg noordwaarts verlengd tot aan Tristam Avenue in North Shore City, en kreeg de Auckland Harbour Bridge aan beide zijden een rijbaan eraan geplakt, zogenaamde "clip-ons", waardoor de brug 4x2 rijstroken telde. In 1978 sloot de snelweg aan op de Auckland Southern Motorway, ter hoogte van wat nu de Central Motorway Junction is.

In 1984 werd de snelweg verder noordwaarts verlengd, tot de Upper Harbour Motorway. Op 30 maart 1984 werd de tol op de Auckland Harbour Bridge afgeschaft, waarmee de gehele snelweg tolvrij werd. In de jaren 80 werd op de Auckland Harbour Bridge een wisselstrookconfiguratie toegepast, met een beweegbare barrier, waardoor, afhankelijk van de spitsrichting, 5+3 rijstroken beschikbaar waren. In 1994 werd de bestaande route vanaf de Upper Harbour Motorway tot Greville Road in Browns Bay opgewaardeerd naar motorway.

De laatste verlengingen dateren van de late jaren 90 en 2000's. Op 20 december 1999 werd de snelweg van Browns Bay naar Silverdale opengesteld, waardoor de Auckland Northern Motorway buiten het bebouwde gebied van de agglomeratie Auckland kwam te liggen. Tegelijkertijd werd een 1x2 expressweg opengesteld tot Orewa. In 2006 werd het Central Motorway Junction vernieuwd opengesteld, met extra verbindingen en fly-overs. De Northern Gateway Toll Road, de noordelijkste verlenging van 7,5 kilometer tot Puhoi, opende op 25 januari 2009 voor het verkeer. Het was de eerste geautomatiseerde tolweg van Nieuw-Zeeland.

Auckland Harbour Bridge Clip-ons

In 1969 zijn de zogenaamde "clip-on lanes" toegevoegd aan de Auckland Harbour Bridge, om de capaciteit te verdubbelen. Dit gebeurde slechts 10 jaar na de opening van de brug, wat het korte-termijnsdenken van die tijd benadrukt. In februari 2011 zijn werkzaamheden uitgevoerd om de levensduur van de clip-ons te verlengen met 20 à 30 jaar.

Victoria Park Tunnel

Het Victoria Park werd voorheen gekruist door een smal 2x2 viaduct zonder vluchtstroken, het grootste knelpunt van Nieuw-Zeeland, omdat de aansluitende wegvakken 2x3 en 2x4 rijstroken tellen. In januari 2010 begonnen werkzaamheden om een cut&cover tunnel met 3 rijstroken te bouwen. Dit project was in 2012 voltooid. Sindsdien rijdt het verkeer richting noorden door de 3-strooks tunnel, terwijl verkeer richting zuiden de 4 rijstroken van het bestaande viaduct gebruikt. Op 14 november 2011 werden reeds 2 rijstroken in de tunnel opengesteld.[1]

Verbreding

In 2006 is de aansluiting met Esmonde Road uitgebreid. In 2008 is tussen Tristram Avenue en de Upper Harbour Motorway een derde rijstrook richting noorden gerealiseerd. Tevens is in 2008 de aansluiting met Onewa Road omgebouwd van trompet tot half-turbine. In de periode 2013-2015 is 2 kilometer van de Northern Motorway naar 2x3 rijstroken verbreed tussen de Upper Harbour Motorway (SH 18) en Greville Road. De extra rijstrook richting noorden opende op 17 december 2014, de extra rijstrook richting zuiden in april 2015.[2]

Toekomst

Second Harbour Crossing

Er wordt onderzocht of het haalbaar is om een tweede verbinding over de Auckland Harbour te bouwen, die ten oosten van de bestaande brug moet komen te liggen, vanaf Onewa Road tot Cook Street. Het is mogelijk dat de bestaande Auckland Harbour Bridge hiermee volledig vervangen wordt. De voorkeur gaat uit naar een 4-buizige tunnel, 2 buizen voor wegverkeer en 2 voor het openbaar vervoer. Een brugoptie staat ook nog open. Het project kost waarschijnlijk circa NZ$ 4 miljard.

Upper Harbour Motorway Interchange

Momenteel sluit de Upper Harbour Motorway via een reguliere diamantaansluiting op de Auckland Northern Motorway aan, met verkeerslichten. In 2010 en 2011 zijn onderzoeken uitgevoerd hoe de aansluiting het beste omgebouwd kan worden naar volledig knooppunt. Het probleem is dat de zuidwestkant en oostkant van de aansluiting bebouwd zijn, met een woonwijk direct ten zuidwesten van de aansluiting, en een bedrijventerrein naar het oosten. Uiteindelijk is besloten om een half knooppunt aan te leggen voor de belangrijkste afslaande stromen en tegelijk een stuk van de Northern Motorway naar 2x3 rijstroken te verbreden tot aan Oteha Valley Road. Dit project kost NZ$ 700 miljoen en wordt tussen april 2018 en begin 2023 uitgevoerd.[3]

Noordelijke verlenging

Al jaren werd gesproken over een noordwaartse verlenging vanaf Puhoi naar Wellsford. Deze plannen zouden de lengte van de Auckland Northern Motorway bijna verdubbelen. In maart 2009 is het project als onderdeel van de "roads of national significance" verklaard door de overheid van Nieuw-Zeeland.[4] In 2015 werd de aanleg als PPS goedgekeurd.[5] Op 3 november 2016 is de PPS-concessie met Northern Express Group gegund voor NZ$ 709,5 miljoen. Het is een PPS contract op basis van beschikbaarheidsvergoedingen met een concessie van 25 jaar.[6] Op 8 december 2016 begon de bouw van de eerste 18,5 kilometer van Puhoi tot Warkworth,[7] dat volgens de oorspronkelijke planning in mei 2022 had moet worden opengesteld.[8][9] Echter zoals alle grote projecten in Nieuw-Zeeland in de periode 2020-2021 is ook dit project significant vertraagd, tot midden 2023.[10][11] Op 23 mei 2022 opende al wel een 2 kilometer lang deel vanaf het oorspronkelijke eindpunt tot de nieuwe aansluiting van Puhoi.[12][13] Een voorstel van de wegbeheerder om er tol te heffen werd in augustus 2021 afgewezen door de minister.[14]

Op termijn moet de snelweg verlengd worden tot Whangarei, ruim 100 kilometer ten noorden van Auckland.[15] In februari 2017 werd een voorlopig tracé gekozen voor de verlenging van Warkworth naar Wellsford.[16]

Tol

De noordelijkste 7,5 kilometer van de snelweg is een tolweg, de Northern Gateway Toll Road genaamd.[17] Dit is een volledig geautomatiseerde tolweg dat werkt met kentekenherkenning. Tevens wordt men sensoren de omvang van het voertuig gemeten om de tolklasse vast te stellen en het verwisselen van kentekenplaten tussen personenauto's en vrachtwagens te voorkomen. De tol kan vooruit betaald worden, of binnen 5 dagen na het berijden van het traject. Dit kan via een account, via telefoon of via internet. Wanneer de tol na 5 dagen niet betaald is, dan krijgt men een herinnering plus extra administratiekosten. Wanneer daarna nog niet betaald wordt, volgt een boete.

Verkeersintensiteiten

Het westelijk deel van de Central Motorway Junction.

Intensiteiten ten zuiden van de aansluiting.

locatie AADT 2013
Afslagsymbool.svg388 Puhoi 19.300
Afslagsymbool.svg394 Orewa 23.100
Afslagsymbool.svg398 Silverdale 24.600
Afslagsymbool.svg401 Dairy Flat 49.200
Afslagsymbool.svg410 Oteha Valley Road 60.500
Afslagsymbool.svg412 Greville Road 91.700
Knooppuntsymbool.svg414 SH 18 Upper Harbour Motorway 103.900
Afslagsymbool.svg417 Tristam Avenue 117.800
Afslagsymbool.svg419 Northcote Road 115.200
Afslagsymbool.svg420 Esmonde Road 138.900
Afslagsymbool.svg421 Onewa Road 158.900
Afslagsymbool.svg423 Shelly Beach Road 146.400
Afslagsymbool.svg424A Fanshawe Street 89.600
Afslagsymbool.svg424B Cook Street 137.100

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken Lengte
Afslagsymbool.svg388 Puhoi Afslagsymbool.svg414 Upper Harbour Motorway 2x2 26 km
Afslagsymbool.svg414 Upper Harbour Motorway Afslagsymbool.svg421 Onewa Road 2x3 7 km
Afslagsymbool.svg421 Onewa Road Afslagsymbool.svg424 Fanshawe Street 2x4 3 km
Afslagsymbool.svg424 Fanshawe Street Afslagsymbool.svg425 Cook Street 2x2 1 km
Afslagsymbool.svg425 Cook Stret Knooppuntsymbool.svg426 Auckland Southern Motorway 2x3 1 km

Referenties

Motorways & Expressways in Nieuw-Zeeland