Northern Highway (Belize)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin Belize City
Einde Corozal (MEX)
Lengte 147 km
Route

Belize City

Ladyville

Orange Walk

Corozal

De Northern Highway, ook wel de Philip Goldson Highway, is een highway in Belize. De weg verloopt vanaf Belize City via Orange Walk naar de grens met Mexico bij Corozal in het uiterste noorden van het land. De weg is 147 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Northern Highway begint in Belize City en is in de stad met 2x2 rijstroken en rotondes uitgerust. Daarbuiten is de weg enkelbaans en voert eerst langs de Caribische kust tot Ladyville, waar de luchthaven is gelegen, waarna de weg verder landinwaarts naar het noorden voert. De weg voert door vlak terrein dat overwegend bebost is. De weg is relatief goed uitgebouwd, met rechte trajecten. Ter hoogte van Orange Walk ligt een oostelijke bypass. In het noorden van Belize zijn twee routes, via de kustplaats Corozal, of een wat directere, maar onverharde route van San Narciso tot Chan Chen. Niet ver daarna volgt de grensovergang met Mexico, wat een vrij uitgebreid grenscomplex is. Aan Mexicaanse zijde sluit de carretera federal 186 naar Chetumal en Villahermosa aan.

Geschiedenis

In de jaren '40 is de eerste Haulover Bridge over de Belize River ten noorden van Belize City gebouwd. Verschillende bronnen geven 1942, 1947 of 1949 als het bouwjaar van de brug.[1][2][3] Tussen 2021 en 2024 is een nieuwe brug naast de Haulover Bridge gebouwd.[4][5]

De weg is in de Britse koloniale tijd aangelegd, grotendeels in de jaren '60 en kwam in 1968 gereed. De weg verliep tussen Ladywalk en Orange Walk oostelijker via wat nu een secundaire weg is. In 1979 kwam een 50 kilometer lange weg gereed die een hogere ontwerpstandaard had.

Oorspronkelijk verliep de Northern Highway door de plaats Orange Walk. Tussen 2002 en 2004 is een oostelijke rondweg van 8 kilometer lengte aangelegd.[6] Al voor 2003 is een klein stuk van de weg door Corozal naar 2x2 rijstroken verbreed.

Er was lange tijd een grensovergang met kleine grensbrug over de Hondo River. Tussen 2007 en 2010 is een bypass van de grensdorpen aangelegd, met een nieuwe brug over de Hondo River. De ingebruikname volgde echter pas op 15 mei 2013, omdat het grenscomplex pas later is aangelegd.[7] De brug is door Mexico gefinancierd.[8]

Oorspronkelijk had maar 2 kilometer van de weg in Belize City 2x2 rijstroken. In de periode 2019-2020 is nog eens 4 kilometer tot de rand van de stad naar 2x2 rijstroken verbreed. In 2023-2024 is een nieuwe brug over de Belize River ten noorden van Belize City gebouwd.

Referenties

Primary highways in Belize

Hummingbird HighwayNorthern HighwaySouthern HighwayWestern Highway