Northern Mariana Islands

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of the Northern Mariana Islands.svg
Northern Mariana Islands.png
Hoofdstad Saipan
Grootste stad Saipan
Oppervlakte 464 km²
Inwonertal 54.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Afkorting MP

De Northern Marian Islands zijn een commonwealth van de Verenigde Staten, gelegen in de westelijke Pacifische Oceaan. De hoofdstad is Saipan. De eilanden tellen 54.000 inwoners.

Inleiding

De Northern Mariana Islands bestaan uit 14 eilanden in de westelijke Pacifische Oceaan, waarvan er drie permanent bewoond zijn, van noord naar zuid de eilanden Saipan, Tinian en Rota. 60 kilometer zuidelijker ligt Guam. Saipan ligt 2.600 kilometer ten oosten van Manila en 2.400 kilometer ten zuiden van Tokyo. De meeste eilanden zijn licht bergachtig. Het grootste deel van de bevolking woont op Saipan, de andere eilanden kennen maar één of twee dorpen of zijn helemaal niet bewoond. Het eiland Saipan is enigszins verstedelijkt.

De eilanden hebben een tropisch maritiem klimaat met nauwelijks temperatuurverschillen gedurende het jaar. Saipan staat in het Guinness Book of Records als de meest stabiele plaats ter wereld qua temperaturen. De eilanden hebben onder Spaans, Duits en Japans bestuur gestaan en staan sinds de tweede wereldoorlog onder Amerikaans bestuur. Sinds 1978 is het één van de twee commonwealths van de Verenigde Staten, samen met Puerto Rico. Het inwonertal van de Northern Mariana Islands groeide snel tussen 1980 en 2000 maar is sindsdien gekrompen.

De eilanden vielen buiten de meeste Amerikaanse arbeidswetgeving en was voorheen een centrum van de kledingindustrie en andere laagbetaalde banen. Sinds 2005 neemt deze economische sector sterk af, waarmee het inwonertal ook flink is gedaald, tussen 2000 en 2010 met 22%. Het toerisme naar deze gebieden neemt ook af, de meeste toeristen in de regio gaan naar het meer ontwikkelde Guam. De eilanden zijn sterk afhankelijk van de Amerikaanse overheid.

Wegennet

Er is 350 kilometer weg op de Northern Mariana Islands. Anders dan op Guam zijn deze wegen niet genummerd. De drie bewoonde eilanden Saipan, Tinian en Rota hebben een ringweg en enkele zijtakken daarvan. Het dichtste wegennet vindt men op Saipan, waar de westelijke kustroute deels vierstrooks is maar geen gescheiden rijbanen heeft. Er zijn geen snelwegen. De meeste wegen op Saipan lopen door bebouwd gebied, op Tinian en Rota zijn ook plattelandswegen te vinden. De kwaliteit van het wegennet is buiten Saipan vaak slecht.

Referenties


Territoria van de Verenigde Staten

GuamNorthern Mariana IslandsPuerto RicoUnited States Virgin Islands