Northern Parkway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin El Mirage
Einde Glendale
Lengte 12 mi
Lengte 20 km
Route

Sarival Road

Reems Road

Litchfield Road

Dysart Road

El Mirage Road

Niet te verwarren met de Northern State Parkway in New York.

De Northern Parkway is een parkway en freeway in de Amerikaanse staat Arizona, gelegen in de regio Phoenix. De snelweg vormt een oost-westroute door de westelijke suburbs en heeft een geplande lengte van 20 kilometer.

Routebeschrijving

De Northern Parkway is deels uitgevoerd als de Northern Avenue, een oost-westverbinding vanaf de Loop 303 tot de US 60 in Glendale. Halverwege kruist men nog de Loop 101. Alleen het westelijke deel tussen Loop 303 en Dysart Road is een freeway, de rest is een urban arterial. De snelweg telt 2x3 rijstroken.

Wegnummer

Northern Parkway wordt aangelegd door Maricopa County en heeft derhalve geen wegnummer.

Geschiedenis

In 2003 ontstonden de eerste plannen om Northern Avenue in Maricopa County op te waarderen tot een freeway. De kosten werden toen geschat op $ 307 miljoen. In 2004 werd een lokale btw-verhoging in Maricopa County goedgekeurd om de snelweg aan te leggen, maar nadat de kosten in 2006 verder stegen is besloten de inkomsten van de btw-verhoging in te zetten op het uitvoeren van het westelijke deel, en moest de rest van de route anders gefinancierd worden. Eind 2013 opende het knooppunt met de Loop 303, evenals de rijbanen tot aan Dysart Road, maar de flyovers bij Reems Road en Litchfield Road ontbraken nog. Deze kwamen in januari 2015 gereed.

Toekomst

De rest van de route wordt gefaseerd tussen 2015 en medio 2024 aangelegd, inclusief de flyovers bij Reems Road en Litchfield Road.[1] Eind augustus 2022 is het eerste deel tussen Dysart Road en 111th Avenue opengesteld.[2]

Referenties

Freeways in Phoenix

Northern Parkway