Northern Territory

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Darwin
Grootste stad Darwin
Oppervlakte 1.420.970 km²
Inwonertal 247.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting NT

Het Northern Territory is een territorium van Australië, gelegen in het centrale noorden van het land. Het Northern Territory is ruim 35 keer zo groot als Nederland, of 2,5 keer zo groot als Frankrijk en telde 247.000 inwoners in 2021. De hoofdstad en grootste stad is Darwin.

Inleiding

De Stuart Highway in het Northern Territory.

Het Northern Territory beslaat het centrale noorden en een groot deel van het binnenland van het Australische continent. Het grenst in het noorden aan de Timorzee, Arafurazee en de Golf van Carpentaria. Naar het oosten ligt Queensland, naar het zuiden South Australia en naar het westen Western Australia. De hoofdstad Darwin ligt in het tropische noorden aan de kust en telt 125.000 inwoners, meer dan 50% van de totale bevolking van het territorium. Andere grotere plaatsen zijn Alice Springs (27.000 inw.), Katherine (5.800 inw.) en Tennant Creek (3.500 inw.), allen gelegen aan de Stuart Highway. Het grootste deel van het Northern Territory bestaat uit de onbewoonde outback. De noordelijke kuststreek is tropisch en kent begroeiing. In het zuiden van de staat ligt de Simpson Desert. In het zuiden vindt men ook veel opgedroogde zoutmeren. Rondom Alice Springs liggen wat bergruggen. De Mount Zeil is met 1.531 meter het hoogste punt. Het Northern Territory heeft twee klimaatzones, het tropische en vochtige noorden met het droge en natte seizoen, met een woestijn en droog klimaat in het midden en zuiden van de staat.

Het Northern Territory was oorspronkelijk onderdeel van New South Wales, maar bleef lange tijd onbevolkt. Pogingen om plaatsen te stichten langs de noordkust faalden keer op keer. Tussen 1863 en 1911 was het onderdeel van South Australia. Rond 1870 werd een telegraaflijn gebouwd door het Northern Territory. In 1901 telde het gebied slechts 4.800 inwoners. Pas vanaf 1970 overschreed het inwonertal de 100.000. De groei erna was traag en in 2009 telde het gebied 227.000 inwoners.

Wegennet

De Lasseter Highway.

Het Northern Territory heeft 8.760 kilometer verharde weg, dit is het kleinste verharde wegennet van alle Australische staten en territoria, afgezien van Canberra (ACT).[1]

Het wegennet van het Northern Territory is bijzonder dun en kan verdeeld worden in drie hoofdassen, waarvan de Stuart Highway vanaf Darwin via Alice Springs naar Port Augusta in South Australia het belangrijkste is. Het enorme belang hiervan hoort men terug in het taalgebruik van de regio, waar van oudsher simpelweg over deze weg wordt gesproken als The Track. Men ziet het ook terug op de borden; op toeleidende wegen is Stuart Highway meestal een prominent doel.

De Barkly Highway vormt de hoofdverbinding tussen het territorium met Queensland. De Victoria Highway verbindt het territorium met Western Australia. Daarnaast is er een aantal verharde highways die geen doorgaande functie hebben, zoals de Arnhem Highway en de Kakadu Highway in het noorden, de Carpentaria Highway en de Tablelands Highway in het oosten en de Lasseter Highway en de Plenty Highway in het zuiden. Zij bedienen deels toeristische gebieden, maar ook afgelegen dorpen en de bijbehorende boerderijen (stations) met vaak enorme oppervlakte. Er zijn geen autosnelwegen in het Northern Territory, alhoewel de Stuart Highway deels een dual carriageway is in de regio Darwin.

Buiten de steden zijn de verkeersintensiteiten bijzonder laag. De belangrijkste wegen verwerken 200 - 400 voertuigen per etmaal tussen de steden, met hogere intensiteiten in de steden. Secundaire wegen verwerken doorgaans minder dan 200, en soms minder dan 50 voertuigen per etmaal. In het zuiden van het Northern Territory zijn maar twee verharde wegen; de Stuart Highway en de Lasseter Highway. Verbindingen naar andere staten zijn hier onverhard, met uitzondering van de Stuart Highway, hoewel er gewerkt wordt aan uitbouw van de Plenty Highway naar Queensland. De afstanden zijn zeer groot, op veel outbackwegen (behalve de Stuart Highway) liggen vaak honderden kilometers tussen dorpen met meer dan 100 inwoners. Brandstof is buiten de Stuart Highway vaak slecht verkrijgbaar, met name op de outback tracks naar Western Australia en Queensland. Incidenteel is brandstof te verkrijgen op onverharde wegen, maar afstanden van meer dan 300 kilometer tussen tankstations zijn geen uitzondering.

Deze tracks verlopen ook regelmatig door aboriginal-gebied waarvoor men vergunningen nodig heeft om erdoorheen te rijden. Hoewel deze in de regel zonder moeite verstrekt worden, kan een gebeurtenis als een sterfgeval in de clan hier beperkingen opleveren.

Wegnummering

Het Northern Territory heeft een mengeling van de moderne Australische wegnummers met een prefix en nummer, en oude National Routes, National Highways en State Routes.

Een omschakeling naar de moderne stijl loopt, maar implementatie buiten de directe omgeving van Darwin verloopt uiterst traag. In de praktijk loopt vrijwel alles in de Outback nog over de oude wegnummering. De oude nationale nummers binnen het Territorium zijn daarbij Highway 1 en de nummers 66 (Barkly Highway richting Queensland) en 87 (deel van de Stuart Highway). De belangrijkere aftakkingen van deze absolute hoofdroutes van het Northern Territory zijn State Routes, waarvan de nummers grofweg oplopen van zuid naar noord.

Als omnummering is voorzien dat de wegen hun oorspronkelijke wegnummer behouden. National Highway 1 wordt A1, National Highway 87 wordt A87 etc. De meeste State Routes zullen de B-prefix krijgen; alleen de toeristisch belangrijke Lasseter Highway krijgt waarschijnlijk een A.

Daar er weinig verharde wegen zijn, zullen B-wegen/State Routes vaak tenminste deels onverhard zijn.

Maximumsnelheid

Tot en met 2006 was er geen maximumsnelheid buiten de bebouwde kom in het Northern Territory. De enorme afstanden en het heel geringe verkeersaanbod maakte het instellen van een maximumsnelheid niet echt nodig. Voor zover buiten de bebouwde kom verkeersslachtoffers vallen waarin snelheid een rol speelt, is dat eerder op onverharde wegen wanneer weggebruikers de situatie ter plaatse verkeerd inschatten. Alcohol en andere verdovende middelen spelen daarin regelmatig een rol.

Sinds ongeveer 2000 is een maximumsnelheid een terugkerend politiek discussiepunt in het Territory. Hoewel voorstanders niet weerspreken dat maar nauwelijks slachtoffers vallen door hoge snelheden op de asfaltwegen, achten zij het toch wenselijk om een norm te stellen die past bij de risico’s die het profiel van de wegen met zich meebrengt. Het feit dat met name de Stuart Highway populair begon te worden als bestemming voor mensen die op de openbare weg wilden racen werd ook een factor. Tegenstanders wezen erop dat een maximumsnelheid bij de lange afstanden de tijdsduur van ritten zou verlengen en zo kon bijdragen aan ongevallen veroorzaakt door vermoeidheid.

Met de Labor-partij aan de macht werd per 1 januari 2007 een maximumsnelheid van 110 km/uur buiten de bebouwde kom ingevoerd, met op de meeste belangrijke verharde highways een uitzondering van 130 km/uur. In de eerstvolgende verkiezingen ijverde Liberal voor afschaffing. Na een machtswissel werd per 1 februari 2014 op enkele trajecten de maximumsnelheid weer afgeschaft, om na een nieuwe machtswissel in 2018 weer te worden ingevoerd. Ook onder Labor zijn controles hoe dan ook vrijwel afwezig buiten de grotere plaatsen vanwege de gigantische afstanden.

Referenties

Hoofdwegen in het Northern Territory

Arnhem HighwayBarkly HighwayCarpentaria HighwayKakadu HighwayLasseter HighwayPlenty HighwayStuart HighwayTablelands HighwayVictoria Highway

Staten en territoria van Australië

ACTNew South WalesNorthern TerritoryQueenslandSouth AustraliaTasmaniaVictoriaWestern Australia