Northern Woods and Water Route

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
-
Begin Winnipeg
Einde Dawson Creek
Lengte 2.400 km
Route

De Northern Woods and Water Route is een 2.400 kilometer lange route door de 'Prairie Provinces' van Canada. De weg verloopt vanaf Winnipeg tot Dawson Creek, door de provincies Manitoba, Saskatchewan, Alberta en British Columbia. De route loopt door het overgangsgebied van de prairies in het zuiden en bossen en meren in het noorden van deze provincies. De Northern Woods and Water Route is de meest noordelijke doorgaande route in dit deel van Canada, alhoewel het niet de snelste route tussen begin- en eindpunt is.

Routebeschrijving

Manitoba

De Northern Woods and Water Route begint in Winnipeg, de hoofdstad van Manitoba. De route volgt de Highway 1 westwaarts de stad uit. Dit deel is onderdeel van de Trans-Canada Highway, het enige deel van de Northern Woods and Water Route die daarvan onderdeel is. Westelijk van Portage la Prairie slaat de route van de Trans-Canada Highway af, en volgt dan een stukje de Yellowhead Highway (Highway 16). Deze volgt de Northern Woods and Water Route tot aan Neepawa, waarna de route naar het noorden afslaat, en de Highway 5 volgt tot Dauphin. Daarna volgt de Highway 10 via Swan River naar het noorden, helemaal naar The Pas. Alleen de noordelijkste 200 kilometer van de route in Manitoba voert door het gebied waar de naam 'Northern Woods and Water Route' aan ontleend is, de rest voert door prairies. In The Pas slaat de weg naar het westen af en volgt de secundaire highway 283 tot de grens met Saskatchewan.

Saskatchewan

Door Saskatchewan volgt de Northern Woods and Water Route eigenlijk volledig de Highway 55, dit is een doorgaande route via Prince Albert, de grootste stad in het midden van de provincie Saskatchewan. De Northern Woods and Water Route loopt in Saskatchewan ongeveer 50/50 door prairies en bossen met meren. In het westen van Saskatchewan is de Northern Woods and Water Route de noordelijkste doorgaande oost-westverbinding van de provincie.

Alberta

De Northern Woods and Water Route doorkruist daarna het midden van de provincie Alberta. Tot aan Athabasca is de weg ook in Alberta als de Highway 55 genummerd. De weg verloopt via Cold Lake. Westelijk van Athabasca volgt de Northern Woods and Water Route de Highway 2 tot Donnely, langs het Lesser Slave Lake. De Northern Woods and Water Route doet zijn naam het meeste eer aan in Alberta, waar grote delen van de route door bebost gebied lopen. Het laatste deel van de route in Alberta wordt door de Highway 49 gevormd. Deze passeert weer door overwegend prairiegebied, de noordelijkste prairies van Canada. De Highway 49 passeert ruim ten noorden van de regionale stad Grande Prairie langs.

British Columbia

De Northern Woods and Water Route legt slechts 15 kilometer in de provincie British Columbia af, tot Dawson Creek, waar de route eindigt op de Highway 97, die de enige doorgaande weg naar het noordwesten van Canada en Alaska is.

Geschiedenis

De Northern Woods and Water Route werd in de jaren '50 voorgesteld als noordelijke aftakking van de Yellowhead Highway, als noordelijkste oost-westverbinding in dit deel van Canada. De Northern Woods and Water Route Association werd in 1974 opgericht, waarna de thematische route werd toegekend aan de provincial highways van Manitoba, Saskatchewan, Alberta en British Columbia. Tegen die tijd was het grootste deel van het provinciale wegennet in de 'Prairie Provinces' ook geasfalteerd, waarmee de Northern Woods and Water Route vrij snel doorgaand te berijden was over geasfalteerde wegen.

De promotie van de route verminderde vanaf 1996 sterk doordat de president van de organisatie zijn functie neerlegde. In 2016 is gepoogd de promotie van de route weer nieuw leven in te blazen.[1]

Nut

Als doorgaande verbinding is de Northern Woods and Water Route wat minder van belang, het is een verbinding tussen regio's, maar niet meer dan dat. De grotere steden liggen verder zuidelijk, de enige grotere plaatsen op de route zijn Winnipeg en Prince Albert. Cold Lake is ook nog een plaats van regionaal belang. Derhalve heeft de Northern Woods and Water Route niet heel veel nut als een Trans-Canada-achtige route, zoals de Yellowhead Highway dat wel heeft.

Referenties