Noryang Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
노량대교
Korea 19.svg
Blank.png
Overspant Japanse Zee
Rijstroken 2x2
Totale lengte ~990 meter
Hoofdoverspanning 890 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 13-09-2018
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Noryang Bridge (Koreaans: 노량대교, nolyangdaegyo) is een hangbrug in Zuid-Korea. De brug is gelegen nabij Gwangyang aan de zuidkust van Korea.

Kenmerken

De Noryang Bridge is een grote hangbrug met een totale lengte van circa 990 meter en een hoofdoverspanning van 890 meter over de zeestraat. De brug heeft twee A-vormige pylonen die 8 graden achterover hellen, die 148,5 meter hoog zijn. De brug is 450 meter ten westen van de kleinere hangbrug Namhae Bridge gelegen. Het brugdek is 25,7 meter breed met 4 rijstroken. Over de brug verloopt de National Route 19 naar het grotere eiland Namhaedo.

Geschiedenis

De locatie van de brug is bekend vanwege de zeeslag van Noryang in 1598, de laatste van de grote zeeslagen tussen Japan en Zuid-Korea, die eindigde in een overwinning voor de Koreanen maar de dood van admiraal Yi Sun-sin. In dezelfde regio is een nog grotere brug naar hem vernoemd, de Yi Sun-sin Bridge.

De eerste brug naar het grote eiland Namhae was de Namhae Bridge, een kleinere hangbrug met een overspanning van 404 meter die op 22 juni 1973 werd opengesteld. Deze brug was oorspronkelijk de route van de National Route 19, een enkelbaans weg. Vanwege het toegenomen verkeer is besloten om een tweede brug te bouwen, de grotere Noryang Bridge, die tussen 2009 en 2018 is aangelegd en op 13 september 2018 is opengesteld voor het verkeer.[1] Dit was de eerste hangbrug ter wereld met achterover hellende pylonen.[2] Bij openstelling was het tevens de op twee na langste hangbrug van Zuid-Korea. De werknaam van de brug was oorspronkelijk de 2nd Namhae Bridge, maar bij openstelling werd de brug de Noryang Bridge genaamd, naar de slag om Noryang.

Referenties