Novgorod

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Novgorod oblast
Новгородская область
Flag of Novgorod oblast.png
Novgorod oblast.png
Hoofdstad Veliky Novgorod
Grootste stad Veliky Novgorod
Oppervlakte 55.300 km²
Inwonertal 634.000
Lengte snelwegennet 44 km[1]
Eerste snelweg nvt
Afkorting NGR

Het oblast Novgorod (Russisch: Новгородская область) is een oblast in Europees Rusland. Het oblast telt ruim 600.000 inwoners en is circa anderhalf keer zo groot als Nederland.

Inleiding

Het oblast Novgorod ligt in het noordwesten van Rusland en grenst aan de oblasten Leningrad, Vologda, Tver en Pskov. De hoofdstad is Veliky Novgorod, gelegen in het westen van het oblast. Het is de enige grotere stad in het oblast, de overige plaatsen zijn niet meer dan kleine stadjes. In het westen van het oblast ligt het Lake Ilmen, één van de grotere natuurlijke meren in west-Rusland. Het oblast Novgorod is dichtbebost, met ook uitgestrekte veengebieden. Het midden van het oblast is wat heuvelachtiger. Zoals de meeste oblasten in Rusland is de economie op industrie gebaseerd. De hoofdstad Veliky Novgorod, vaak kortweg Novgorod, is één van de belangrijkere toeristische steden van Rusland.

Wegennet

Novgorod is sterk afhankelijk van de M10 die diagonaal door het oblast loopt en doorgaand verkeer vanaf Moskva naar Sankt-Petersburg verwerkt. De hoofdstad Veliky Novgorod is eraan gelegen, alhoewel er ook een grote bypass is voor doorgaand verkeer, de oude M10 maakt een flinke haak via de stad. Andere wegen in het oblast zijn bijna allemaal secundair in karakter. Het wegennet is het dichtst in het westen van het oblast en dun in het midden en oosten. Alleen de A114 naar het Lake Ladoga en de A116 naar Pskov hebben nog enig belang. De R8 ontsluit het dunbevolkte oosten van het oblast. De M10 is deels met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen uitgerust en heeft elders voornamelijk 2+1 rijstroken.

Referenties

  1. Veliky Novgorod bypass
Hoofdwegen in het oblast Novgorod

M10A115A116R8R36R41R47R48R49R50R51R52R53