Novosibirsk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Novosibirsk oblast
Новосибирская область
Flag of Novosibirsk Oblast.png
Novosibirsk oblast.png
Hoofdstad Novosibirsk
Grootste stad Novosibirsk
Oppervlakte 178.200 km²
Inwonertal 2.666.000
Lengte snelwegennet 26 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting NVS

Het oblast Novosibirsk (Russisch: Новосибирская область) is een oblast in Rusland, gelegen in zuid-Siberië. Het oblast is ongeveer vier maal zo groot als Nederland en telt bijna 2,7 miljoen inwoners.

Inleiding

Het oblast Novosibirsk ligt in Zuid-Siberië en grenst aan Kazachstan. Verder grens het aan de oblasten Omsk, Tomsk, Kemerovo en het Altai Krai. De hoofdstad en grootste stad is Novosibirsk, dat met bijna 1,5 miljoen inwoners de derde stad van Rusland is. Er zijn weinig andere steden buiten Novosibirsk. Het oblast Novosibirsk bestaat voornamelijk uit vlakke steppe, met in het noorden uitgestrekte veengebieden. Alleen in het oosten is her en der wat bos te vinden. De rivier de Ob stroomt door het oosten van het oblast, door de stad Novosibirsk. In het midden en westen zijn veel meren te vinden. De economie van het oblast bestaat voornamelijk uit industrie, olie- en gaswinning en landbouw. Het grootste deel van de economie speelt zich af in en rond de stad Novosibirsk.

Wegennet

Het wegennet van het oblast Novosibirsk is niet erg dicht. Bijna alle verharde wegen zijn in het zuidelijke helft van het oblast. De M51 vanuit Chelyabinsk eindigt in Novosibirsk, waarna de M53 verder oostwaarts gaat naar Kemerovo. De M52 begint in Novosibirsk en loopt zuidwaarts naar Barnaul. De R-wegen zijn voornamelijk regionaal in karakter en de meesten zijn ook secundair in functie vanwege de weinige grotere plaatsen buiten de regio Novosibirsk. De metropool Novosibirsk heeft een redelijk ontwikkeld wegennet. Parallel aan de M53 ten noorden van Novosibirsk is in 2011 een snelweg aangelegd. Tevens is er een lange noordelijke rondweg die ongelijkvloers is, echter wel enkelbaans. Veel belangrijke wegen in de stad zijn met minimaal 2x2 rijstroken uitgevoerd. In Novosibirsk zelf zijn drie verkeersbruggen over de Ob, met 2x2 en 2x3 rijstroken. Even ten noorden van Novosibirsk is een vierde brug over de Ob, onderdeel van de noordring.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Novosibirsk

M51M52M53R380R381R382R383R384