Nuevo León

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Monterrey
Grootste stad Monterrey
Oppervlakte 64.220 km²
Inwonertal 4.653.000
Lengte snelwegennet 347 km
Eerste snelweg 1991
Afkorting NLE

Nuevo León is een staat in Mexico, gelegen in het noordoosten van het land. De staat telt ruim 4,6 miljoen inwoners en is circa twee maal zo groot als Nederland. De hoofdstad en grootste stad is Monterrey.

Inleiding

Monterrey ligt in het noordoosten van Mexico, en grenst in het oosten aan Tamaulipas, in het zuiden aan San Luis Potosí, in het westen een klein stukje aan Durango en een lange grens met Coahuila en in het noorden over 15 kilometer aan de Verenigde Staten, namelijk de staat Texas. De hoofdstad en grootste stad is Monterrey, hier wonen 4 van de 4,6 miljoen inwoners van de staat. Monterrey domineert in alle opzichten, er zijn geen andere grote steden van enig belang. Het landschap van Nuevo León is erg gevarieerd, met vlakke prairies in het noorden en oosten, woestijnen en hoge bergen in het westen en zuidwesten en subtropische landschappen in het zuidoosten. Er stromen weinig grote rivieren door Nuevo León, maar de grens met de Verenigde Staten wordt gevormd door de Río Grande. De meeste andere rivieren zijn seizoensafhankelijk. Nuevo León is één van de meest ontwikkelde staten van Mexico, en de hoofdstad Monterrey is de welvarendste en modernste stad van het hele land.

Wegennet

Het wegennet is sterk gecentreerd op de stad Monterrey, in andere delen van de staat is het wegennet dun vanwege de zeer lage bevolkingsdichtheid. De regio Monterrey beschikt over een vrij groot snelwegennet. De Autopista Saltillo - Monterrey is niet zo lang, maar is wel de primaire route naar de rest van Mexico. Vanaf Monterrey gaat de Autopista Monterrey - Nuevo Laredo richting de Verenigde Staten en de Autopista Monterrey - Reynosa naar het oosten. Daarnaast is er een noordelijke ringweg van Monterrey, de Libramento de Monterrey. De stad zelf beschikt ook over een indrukwekkende oost-westsnelweg, namelijk de Autopista Poniente - Oriente de Monterrey. Door het zuiden van de staat loopt de Carretera Federal 57, die is weliswaar geen snelweg, maar beschikt wel over 2x2 rijstroken en is de primaire route zuidwaarts naar San Luis Potosí. In Nuevo León bedient deze weg geen grote steden. De Carretera Federal 85 komt vanuit het zuiden van Tamaulipas, en voert via Monterrey noordwaarts naar Nuevo Laredo aan de Amerikaanse grens. De Carretera Federal 40 vormt de oost-westas door het midden van de staat en is grotendeels een autosnelweg. Door het uiterste noorden van de staat loopt nog de Carretera Federal 2, die hier echter niet van groot belang is.

Geschiedenis

De meeste snelwegen zijn in de jaren 90 aangelegd, met uitzondering van de oost-westsnelweg door Monterrey, die waarschijnlijk al eerder is aangelegd. Een openingsjaar is hier echter niet van bekend. De meest recente snelweg was de Autopista Saltillo - Monterrey die in 2009 is opengesteld. De Autopista Monterrey - Nuevo Laredo is in 1991 geopend en de Autopista Monterrey - Reynosa is in 1994 geopend.

Referenties


Mexico

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas