Nufenenpass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Switzerland.svg
Nufenenpass

Passo della Novena

Nufenenpass.jpg
Hoogte 2.480 m
Weg H413
Hellingspercentage 13%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting oktober - juni
Opengesteld 1969
Kaart kaart

De Nufenenpass of Passo della Novena is een bergpas in Zwitserland, die Wallis met Ticino verbindt. De bergpas is van secundair karakter en heeft een hoogte van 2.480 meter. De pas is daarmee de op één na hoogste bergpas van Zwitserland. Over de pas verloopt de Hauptstrasse 413.

Kenmerken

De Nufenenpass is een oost-west georiënteerde bergpas, gelegen op de grens van de kantons Wallis en Ticino. De pasroute voert door de Lepontinische Alpen. De pashoogte ligt op de waterscheiding tussen de Po en Rhône. De westzijde watert direct af naar de Rhône, de oostzijde naar de rivier de Ticino, die een zijrivier van de Po vormt.

De Nufenenpass begint op circa 1350 meter boven zeeniveau in Ulrichen, waar de Hauptstrasse 19 vanuit Brig oostwaarts loopt naar de Furkapass. De weg stijgt flink en is vrij smal. Het bochtigste deel bevindt zich vlak onder de pashoogte met een aantal haarspeldbochten. Men bereikt dan de pashoogte op de grens van Wallis en Ticino. Op de pashoogte heeft men een fenomenaal uitzicht, met name richting Wallis. Men kijkt naar de vlakbij gelegen 3.374 meter hoge Binnenhorn. Verder naar het noorden heeft men goed uitzicht op het Berner Oberland, met prominent de 4.274 meter hoge Finsteraarhorn. Richting Ticino is het uitzicht wat minder spectaculair, met kale rotstoppen. Vervolgens daalt men af naar Ticino, waarbij het eerste deel het steilst is met een aantal haarspeldbochten. Het overgrote deel van de route is echter vrij recht, zodat men de 15 kilometer naar Airolo met 60 tot 80 km/h kan afleggen. Bij Airolo eindigt ook de Gotthardpass.

Geschiedenis

De Nufenenpass heeft van oudsher een minder significant belang dan andere bergpassen in dit gebied. De pasroute was wel bekend maar niet berijdbaar met koetsen. In de jaren '30 verliep de weg vanaf Airolo tot aan Bedretto. Deze weg werd in de jaren '50 verder berijdbaar gemaakt tot All'Acqua maar was destijds nog onverhard. De pas ging in 1964 in aanleg en is op 5 september 1969 in gebruik genomen. In de periode 1970-1972 was er nog een dispuut over het exacte grensverloop rond de pashoogte.[1] De Nufenenpass is hiermee één van de jongste passen van Zwitserland en bedient voornamelijk toeristenverkeer. Er is slechts een klein beetje doorgaand verkeer vanaf Oost-Wallis naar Noord-Ticino. Doorgaand verkeer gaat veelal via de Simplonpass naar Italië.

Wintersluiting

De Nufenenpass kent een wintersluiting, doorgaans van oktober tot begin juni. De Nufenenpass is vanwege zijn hoogte vaak één van de laatste bergpassen die opent. Tijdens de winterafsluiting is de weg in Ticino te berijden tot All'Acqua, gelegen op circa 1.600 meter hoogte.

Externe links

Referenties

Flag of Switzerland.svg Bergpassen in Zwitserland Flag of Switzerland.svg

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass