O-1 (Turkije)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
O-1 (Turkije).png
O-1 TR map.png
O-1
Begin Istanbul
Einde Kadıköy
Lengte 20 km
Route

Afslagsymbool.svg Osmaniye

Knooppuntsymbool.svg Ataköy - Şirinevler

Knooppuntsymbool.svg Bakırköy - Bahçelievler

Afslagsymbool.svg Güngören

Afslagsymbool.svg Merter - Tozkoparan

Afslagsymbool.svg Zeytinburnu

Afslagsymbool.svg Topkapı

Knooppuntsymbool.svg O-3 (Turkije).png → Edirne

Afslagsymbool.svg Edirnekapı

Afslagsymbool.svg Ayvansaray

Afslagsymbool.svg Halıcıoğlu

Knooppuntsymbool.svg O-2 (Turkije).png → Istanbul buitenring

Afslagsymbool.svg Çağlayan

Afslagsymbool.svg Fulya

Afslagsymbool.svg Barbaros Bulvarı

Afslagsymbool.svg Balmumcu

Brug.svg Bosphorus Bridge

Afslagsymbool.svg Beylerbeyi

Knooppuntsymbool.svg Altunizade

Knooppuntsymbool.svg O-4 (Turkije).png → Ankara

Knooppuntsymbool.svg Uzunçayır

Afslagsymbool.svg Söğütlüçeşme

Afslagsymbool.svg Kadıköy

De Otoyol 1, ook wel O-1 is een otoyol in Turkije. De weg vormt de Istanbul Çevre Yolu, de binnenring van de grote stad Istanbul. De snelweg begint aan de Europese zijde van de stad aan een knooppunt met de D100 en de O-3. Daarna loopt de weg om het centrum en gaat over de Bosporus om aan de Aziatische zijde van de stad te eindigen. De snelweg is 20 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint aan een groot knooppunt aan de westzijde van Istanbul, op de grens van verschillende stadsdistricten. Hier gaat de D100 vanuit Avcılar en Silivri naar het westen, en het knooppunt is tevens het eindpunt van de O-3, de tolweg vanaf Edirne en Bulgarije. De snelweg telt vanaf het beginpunt 2x4 rijstroken en is tolvrij. Bij de Haliçbrug splitst de weg zich in 4 rijbanen met 2+3+3+2 rijstroken. Daarna zijn er weer 2x4 rijstroken en zijn er diverse ingewikkelde aansluitingen, en volgt een knooppunt met een korte verbindingssnelweg die naar de O-2 leidt, de buitenring van Istanbul. De omgeving is dichtbebouwd met flats en dicht op elkaar gebouwde huizen. Vanaf Çağlayan versmalt de weg naar 2x3 rijstroken, en volgen weer aansluitingen, die allen in knooppuntvorm zijn gebouwd. Daarna volgt de machtige Bosporusbrug met een overspanning van ruim duizend meter. De pylonen van de brug torenen ruim 100 meter boven het wegdek uit. De snelweg loopt hier 64 meter boven de zee. Daarna volgt het tolstation, waarbij alleen richting Azië tol wordt geheven. Aan de Aziatische kant telt de snelweg 2x3 rijstroken en loopt door de dichtbebouwde wijk Üsküdar, waar eerst een korte verbindingssnelweg naar de O-2 volgt, en daarna volgt het knooppunt met de O-4, de tolweg naar Ankara. In de wijk Kadıköy volgt de aansluiting met de D100, de expressweg door de oostelijke voorsteden. De snelweg eindigt dan met een trompetaansluiting op een hoofdweg bij het voetbalstadion van de club Fenerbahçe.

Bosporusbrug

De brug over de Bosporus is slechts één van de twee verbindingen over de Bosporus in de 12 miljoen inwoners tellende stad. De brug heeft 2x3 rijstroken plus vluchtstroken en een stoep. Op de brug kan men rijstroken naar de drukte instellen, in de ochtendspits worden 4 rijstroken richting Europa ingezet, en twee richting Azië. In de avondspits is dit andersom. De brug is exclusief voor auto's, vrachtwagens mogen geen gebruikmaken van de brug. Dagelijks maken 180.000 voertuigen gebruik van de brug, wat het tot één van de drukste 6-strooks snelwegen ter wereld maakt.

Er zijn 13 tolpoorten richting Azië, waarvan de 4 meest linker tolpoorten alleen met een elektronisch apparaat gebruikt kunnen worden. In 2006 was de tol 3 YTL, of ongeveer € 1,50. Dit is relatief weinig, maar opgemerkt moet worden dat de brandstofaccijnzen in Turkije de hoogste ter wereld zijn.

Geschiedenis

In 1957 werd besloten de brug aan te leggen, en in 1968 werd een contract getekend, maar het duurde nog tot 1970 voordat de aanleg begon. De brug werd op 30 oktober 1973 geopend. De aanlegkosten bedroegen 200 miljoen dollar. Het was destijds de eerste brug tussen Europa en Azië in Turkije.

Verkeersintensiteiten

In 2009 maakten dagelijks 185.000 voertuigen van de brug over de Bosporus gebruik.[1] In 2017 reden dagelijks 205.500 voertuigen over de brug.[2]

Referenties

Otoyollar in Turkije

O-1O-2O-3O-4O-5O-6O-7O-20O-21O-22O-30O-31O-32O-33O-50O-51O-52O-53O-54O-57

Kuzey Marmara Otoyolu