O-2 (Turkije)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
O-2 (Turkije).png
O-2 TR map.png
O-2
Begin Mahmutbey
Einde Kozyatağı
Lengte 38 km
Route

Knooppuntsymbool.svg O-3 (Turkije).png → Edirne

Afslagsymbool.svg Aksaray - Bağcılar

Afslagsymbool.svg Tekstilkent - Atışalanı

Knooppuntsymbool.svg Otogar - Bayrampaşa

Knooppuntsymbool.svg Metris - Edirnekapı

Knooppuntsymbool.svg Sultançiftliği - Habibler

Afslagsymbool.svg Gazi Mahallesi - Gaziosmanpaşa

Knooppuntsymbool.svg Kemerburgaz - Hasdal

Knooppuntsymbool.svg Kağıthane - Okmeydanı

Afslagsymbool.svg Beşiktaş - Sarıyer

Afslagsymbool.svg Etiler - Baltalimanı

Afslagsymbool.svg Kavacık - Beykoz

Knooppuntsymbool.svg Ümraniye - Şile

Knooppuntsymbool.svg O-4 (Turkije).png → Ankara

Afslagsymbool.svg Kozyatağı

De Otoyol 2, ook wel O-2 is een otoyol in Turkije. De snelweg heet wel de 2. Çevreyolu en is de tweede ringweg van de grote stad Istanbul. Het is feitelijk meer een bypass, die door de noordelijke wijken en voorsteden loopt, en Europees Turkije met Aziatisch Turkije verbindt. Het is de doorgaande route tussen Europa en Ankara, daar de eerste ringweg, de O-1 meer voor het lokale verkeer bedoeld is. De snelweg is 38 kilometer lang, en begint aan de westkant van Istanbul in Mahmutbey aan de O-3, en eindigt aan de oostkant van Istanbul in Kadıköy.

Routebeschrijving

Bij Mahmutbey takt de O-2 af van de O-3, de snelweg vanaf Edirne en Bulgarije naar Istanbul. De O-2 begint dan aan een route door de noordelijke voorsteden en wijken van de immense agglomeratie. De snelweg telt 2x3 rijstroken en loopt door een nieuw district. Daarna volgt de aansluiting met een verbindingssnelweg die naar de O-3 in het zuiden leidt. Er zijn meerdere van dit soort tussensnelwegen in Istanbul, en die hebben geen wegnummer, maar soms wel enkele afslagen. De snelweg loopt dan door wat oudere wijken en telt hier 2x4 rijstroken. In de wijk Kağıthane volgt de aansluiting met een tweede verbindingssnelweg naar het zuiden, die naar de O-1 leidt dichter bij het centrum. De snelweg telt dan nog steeds 2x4 rijstroken en volgt dan de laatste kilometers over Europees grondgebied. Via de Fatih Sultan Mehmet Bridge, ook wel de Tweede Bosporusbrug steekt men de zeeengte Bosporus over. Aan de Europese zijde bevindt zich het tolstation, maar tol wordt alleen richting Azië geheven. De brug telt 2x4 rijstroken en de snelweg buigt na de brug naar het zuiden af, en vormt de grens tussen de oostelijke wijken van Istanbul, en het platteland. Zuidelijker zetten de oostelijke voorsteden zich nog wel veel verder door. In Ümraniye volgt het knooppunt met de D020, een korte oost-westsnelweg naar de westelijke wijken van Istanbul. Men komt daarna door grote nieuwbouwwijken, waarna in de oostelijke wijk Kadıköy het knooppunt met de O-4 volgt, de tolweg van Istanbul naar Ankara. De snelweg eindigt dan op de D100, de oost-west expressweg door de voorsteden.

Fatih Sultan Mehmetbrug

Zie ook Fatih Sultan Mehmet Bridge.

De Fatih Sultan Mehmetbrug, ook wel Tweede Bosporusbrug is de noordelijke overspanning van de Bosporus tussen Europees en Aziatisch Turkije. De hangbrug heeft een overspanning van 1090 meter en de pilaren zijn 105 meter hoog. Hij is desondanks toch iets minder imposant dan de Bosporusbrug in de O-1. De brug is op 3 juli 1988 geopend voor het verkeer en telt 2x4 rijstroken. De kosten bedroegen 130 miljoen dollar. De brug heeft wisselstroken, waarbij in de ochtendspits 5 rijstroken richting Europa worden ingezet, en 3 richting Azië. In de avondspits is dit andersom, vergelijkbaar met de situatie in de zuidelijker Bosporusbrug.

De brug verwerkt 229.000 voertuigen per etmaal op 2x4 rijstroken, en is minder overbelast als de eerste Bosporusbrug die 180.000 voertuigen op 2x3 rijstroken moet verwerken. De tol wordt alleen richting Azië geheven. Voor doorgaand verkeer is deze brug de meest logische route.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 124.000 voertuigen door het westen van Istanbul, 229.000 voertuigen op de brug over de Bosporus en 134.000 voertuigen door het oosten van Istanbul.[1] In 2017 reden dagelijks 199.000 voertuigen over de brug over de Bosporus en 163.000 voertuigen in het oosten van Istanbul.[2]

Referenties

Otoyollar in Turkije

O-1O-2O-3O-4O-5O-6O-7O-20O-21O-22O-30O-31O-32O-33O-50O-51O-52O-53O-54O-57

Kuzey Marmara Otoyolu