O-6 (Turkije)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
O-6 TR.png
O-6 TR map.png
O-6
Begin Silivri
Einde Balıkesir
Lengte 321 km
Route

Afslagsymbool.svg Malkara D110 TR.svg

Afslagsymbool.svg Kavakköy D550 TR.svg

Afslagsymbool.svg Gelibolu D550 TR.svg

Afslagsymbool.svg Eceabat D550 TR.svg

Brug.svg Çanakkale Bridge

Afslagsymbool.svg Lapsekı

Afslagsymbool.svg Çanakkale D200 TR.svg

De O-6 is een otoyol in Turkije. De autosnelweg is gepland als noord-zuidroute over de Dardanellen vanaf Silivri, ten westen van Istanbul, tot aan Balıkesir, met een geplande lengte van 321 kilometer. Daarvan is 87 kilometer opengesteld, inclusief de Çanakkale Bridge over de Dardanellen, de grootste hangbrug ter wereld.

Routebeschrijving

De Çanakkale Bridge over de Dardanellen.

De route is gepland om te beginnen bij Silivri, een kleine plaats ten westen van Istanbul, waar de O-3 van Edirne naar Istanbul gekruist wordt, en de O-7 als noordelijke bypass van Istanbul aansluit. Dit is het Europese deel van Turkije. De eerste ruim 100 kilometer wordt uitgevoerd door de dubbelbaans D110 via Tekirdağ.

De autosnelweg begint bij Malkara op de D110 en voert dan in zuidwestelijke richting over het schiereiland van Gallipoli, dat Gelibolu in het Turks heet. Er is ook een kleine stad Gelibolu die aan de route ligt. De autosnelweg stijgt naar een circa 300 meter hoge bergpas en voert verder door een glooiend tot licht heuvelachtig terrein. Na de stad Gelibolu volgt de Çanakkale Bridge over de Dardanellen, dit is een enorme hangbrug met een overspanning van ruim 2000 meter. De autosnelweg ligt hier in een soort S-bocht om de oversteek naar Azië te maken. De autosnelweg eindigt daarna ten oosten van de stad Çanakkale.

De geplande route buigt daarna naar het zuidoosten af en voert door het bergachtige binnenland in de corridor van de D555 naar de grotere stad Balıkesir, waar de route op de O-5 moet aansluiten, de autosnelweg van Istanbul naar Izmir.

Geschiedenis

Wegnummergeschiedenis

Het wegnummer was oorspronkelijk gepland voor de noordelijke bypass van Istanbul, ook wel bekend als de Kuzey Marmara Otoyolu (North Marmara Motorway). Deze route is uiteindelijk als de O-7 genummerd.

Voorgeschiedenis

Het schiereiland Gallipoli heeft grote betekenis in de moderne geschiedenis. De gelijknamige stad Gelibolu was de eerste plek in Europa waar de Ottomanen voet aan de grond kregen. Het schiereiland en de Dardanellen hebben een groot strategisch belang, tijdens de Krimoorlog (1853-1856) hadden de Britten en Fransen er bases en werden er fortificaties gebouwd die een eventuele Russische invasie moesten stoppen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er hevig gevochten tussen de geallieerden en Ottomanen in 1915-1916 om een verbinding te leggen naar de Russen. De campagne faalde en wordt gezien als de belangrijkste Ottomaanse overwinning tijdens de Eerste Wereldoorlog. De brug over de Dardanellen is er ook naar vernoemd. De campagne had ook grote betekenis voor Australië en Nieuw-Zeeland die voor het eerst als onafhankelijke landen aan een oorlog deelnamen.

Van oudsher was er geen brug over de Dardanellen, de enige mogelijkheid om per brug van Europa naar Azië te reizen was via Istanbul. Voor verkeer naar Izmir is dit echter een enorme omweg. Daardoor waren er veelgebruikte veerdiensten over de Dardanellen. Er waren veerdiensten tussen Gelibolu en Lapseki en van Eceabat en Kilitbahir naar Çanakkale. De kortste oversteek was bij Çanakkale, waarvan de D550 gebruikt maakte. De E87 verliep hier ook overheen.

Met de bouw van de O-6 werd de route rond Zee van Marmara voltooid, het werd daarmee mogelijk om per autosnelweg rond alle zijden van de zee te reizen. Ook maakt de brug het mogelijk om voor het eerst de Dardanellen te kruisen via een vaste wegverbinding.

Aanleggeschiedenis

In februari 2016 is het tracé van de brug vastgesteld, evenals 87 kilometer van de autosnelweg tussen Malkara en Çanakkale.[1] De aanbesteding van de brug begon in oktober 2016.[2] De werkzaamheden zijn formeel op 18 maart 2017 gestart, een datum die historisch belangrijk is voor de regio, vanwege de Slag om Gallipoli in 1915.[3] Op 16 mei 2020 werd het hoogste punt bereikt van de 318 meter hoge pylonen.[4] Als opleverdatum werd in eerste instantie het jaar 2023 genoemd, later werd gesproken van een inauguratie op 18 maart 2022. De verkeersopenstelling volgde op 19 maart 2022.[5] Het was bij openstelling de langste hangbrug ter wereld, een titel de de Akashi Kaikyō Bridge in Japan vanaf 1998 had.

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Malkara Çanakkale 87 km 19-03-2022

Toekomst

Het traject van Silivri via Tekirdağ naar Malkara is nog gepland. Op deze route is de D110 beschikbaar, die reeds 2x2 rijstroken telt. Dit traject is vlak tot glooiend en vereist geen bijzondere kunstwerken.

Het traject van Çanakkale naar Balıkesir is langer en voert door licht bergachtig terrein, met hoge heuvels en lage bergen. Op dit traject verloopt de weg D555, een grotendeels enkelbaans en bochtige weg die niet hoogwaardig is uitgebouwd.

Referenties

Otoyollar in Turkije

O-1O-2O-3O-4O-5O-6O-7O-20O-21O-22O-30O-31O-32O-33O-50O-51O-52O-53O-54O-57