Oaxaca

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Oaxaca.png
Oaxaca.png
Hoofdstad Oaxaca de Juárez
Grootste stad Oaxaca de Juárez
Oppervlakte 93.793 km²
Inwonertal 3.802.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Afkorting OAX

Oaxaca (uitspraak: waˈxaka) is een staat in Mexico, gelegen in het zuiden van het land. De staat is circa 3 maal zo groot als Nederland en telt 3,8 miljoen inwoners. De hoofdstad en grootste stad is Oaxaca de Juárez, beter bekend als kortweg Oaxaca.

Inleiding

Oaxaca is één van de grotere staten in zuid-Mexico, en heeft een lange kustlijn aan de Pacifische Oceaan. De staat grenst in het westen aan Guerrero, in het noorden aan Puebla en Veracruz en in het oosten aan Chiapas. Het landschap is gevarieerd, het noorden en midden valt onder de Mexicaanse hoogvlakte, en ligt 1.500 tot 2.200 meter boven zeeniveau. Diverse bergruggen doorsnijden de staat, met name langs de zuidkust en in het noordoosten. Het klimaat wisselt ook sterk, en is droog in de hoogvlakte, vochtig in het zuiden en subtropisch tot tropisch in het zuiden en noordoosten, in het grensgebied met Veracruz. Afgezien van de zuidkust ligt ook het noorden laag, onderdeel van kustvlakte aan de Golf van Mexico. Oaxaca is de enige echte grote stad, daarnaast doen ook Tehuantepec en Salina Cruz er nog toe. De binnenlanden zijn slecht toegankelijk en onderontwikkeld, met name buiten de grote steden, Oaxaca geldt als één van de armste staten van Mexico.

Wegennet

Oaxaca heeft een onderontwikkeld wegennet. Er zijn geen volwaardige snelwegen, maar wel enkele enkelbaans supercarreteras, die tolwegen zijn. De belangrijkste is de Autopista Tehuacán - Oaxaca, en een enkelbaans tolweg van Oaxaca naar Tehuantepec. Daarnaast is er een bypass vanaf Salina Cruz langs Tehuantepec naar La Ventosa. Andere wegen zijn allemaal enkelbaans, vaak smal, en ook vaak slecht onderhouden. Het binnenland is zeer bergachtig, waardoor reizen een zeer tijdrovende zaak is in deze delen van Oaxaca. Dit is ook de reden dat Oaxaca één van de armste staten van Mexico is. Over de noordoostelijke bergrug zijn maar drie interregionale wegen naar de staat Veracruz. Door het kustgebergte zijn eveneens maar drie noord-zuidwegen, waarvan de verbinding van Oaxaca naar Tehuantepec het belangrijkste is.

Geschiedenis

Tot de jaren 90 was Oaxaca vrijwel onontgonnen qua hoogstaande infrastructuur. In 1994 werd de eerste hoogwaardige weg opengesteld, de Autopista Tehuacán - Oaxaca die naar de staat Puebla loopt. In 2003 is de bypass van Salina Cruz via Tehuantepec naar La Ventosa aangelegd, en omstreeks 2010 is het eerste deel van de nieuwe enkelbaans tolweg vanaf Tehuantepec richting Oaxaca opengesteld.

Referenties


Flag of Mexico.png Mexico Flag of Mexico.png

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas