Oberalppass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Switzerland.svg
Oberalppass
Oberalppass.jpg
Hoogte 2.044 m
Weg Hauptstrasse 19.svg
Hellingspercentage 10%
Verboden voor aanhangers? ja
Wintersluiting november - mei
Opengesteld 1863
Kaart kaart

De Oberalppass (Reto-Romaans: Cuolm d'Ursera) is een bergpas in Zwitserland, gelegen tussen de kantons Uri en Graubünden. De bergpas is 2.044 meter hoog, en eroverheen loopt de Hauptstrasse 19.

Kenmerken

De pasweg naar de Oberalppass begint in het dorp Andermatt, waar ook de Gotthardpass en Furkapass beginnen. Andermatt ligt op ruim 1.400 meter boven zeeniveau en de pasweg stijgt meteen flink met haarspeldbochten. Het gros van het hoogteverschil wordt in de eerste 2 kilometer overbrugd, daarna volgt een vrij recht stuk naar de pashoogte. Naast de pashoogte ligt de Oberalpsee. Het uitzicht vanaf de Oberalppass is erg mooi, maar niet zo overweldigend als bij de westelijker gelegen passen, omdat de bergen hier amper de 3.000 meter overschrijden. Aan de oostkant van de pashoogte daalt men via een aantal haarspeldbochten weer flink af, waarna een langgerekt dal volgt, waar de weg met een flink recht stuk naar Disentis loopt. In Disentis begint ook de Lukmanierpass.

Geschiedenis

De Oberalppass is halverwege de 19e eeuw aangelegd en werd in 1863 geopend. Het was een vrij belangrijke route, zeker in combinatie met de Furkapass vormt het een verbinding tussen Wallis en Graubünden. Parallel aan de pasweg loopt ook de spoorlijn van Andermatt naar Sedrun.

In de winter wordt de Oberalppass vanwege de hoge kosten niet opengehouden, waardoor verkeer via de autotrein van Andermatt naar Sedrun moet.[1] De reis met de autotrein over de pas duurt ongeveer een uur en de treinen rijden slechts twee tot drie keer per dag.

Referenties

Flag of Switzerland.svg Bergpassen in Zwitserland Flag of Switzerland.svg

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass