Objectbord

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Objectbord A28 Zwartewaterbrug Zwolle.jpg
Objectbord N35 Salland-Twentetunnel Nijverdal.jpg

Een objectbord is een bord die de naam van een kunstwerk aangeeft, eventueel in combinatie met de waterweg die gekruist wordt.

Vormgeving

Een objectbord is in de regel wit met zwarte letters. Het lettertype is Rijksoverheid Sans, wat afwijkt van het gebruikelijke lettertype op de bewegwijzering. De objectborden worden daarom ook niet gezien als onderdeel van de bewegwijzering.

De gebruikelijke layout is de naam van het kunstwerk en het jaar van oplevering (of aanvang bouw, zie onder) op de bovenste regel en de naam van de wegbeheerder onder, in de meeste gevallen is dit Rijkswaterstaat, maar incidenteel ook Rijkswaterstaat en ProRail.

De te kruisen waterweg wordt op een bruin bord aangegeven met het riviersymbool. Het bruine bord wordt wel beschouwd als onderdeel van de bewegwijzering omdat het een herkenningspunt is. Het bruine bord wordt soms op één gecombineerd bord met het witte bord geplaatst, maar regelmatig ook apart. Het komt ook voor dat er alleen bruine borden staan of alleen witte borden.

Locaties

Objectborden worden geplaatst bij bruggen, tunnels, aquaducten en ecoducten.

Geschiedenis

Objectborden worden door Rijkswaterstaat al langere tijd geplaatst voor grote rivieren en kanalen. Vanaf circa 2014 begon men met het uitrollen van een groot aantal witte objectborden met daarop de naam van het kunstwerk, het bouwjaar en eventueel de naam van de te kruisen waterweg. Het werd vanaf dat moment gemeengoed dat objectborden ook voor veel kleinere kunstwerken dan alleen grote bruggen en tunnels werden geplaatst. Rond eind 2016 begon men met het plaatsen van objectborden voor spoorviaducten over rijkswegen, dit zijn gecombineerde borden van Rijkswaterstaat en ProRail. De objectborden worden per wegendistrict uitgerold, waardoor er ten tijde van invoering in sommige gebieden veel meer objectborden stonden dan op andere plaatsen.

Met de invoering is ook de bewustwording van de namen van kunstwerken vergroot. Sommige kunstwerken zijn vanuit het oogpunt van de weggebruiker weinig herkenbaar, en werden met deze objectborden een bekender gegeven.

Jaartallen

De jaartallen lijken weinig consistent te zijn. In sommige gevallen wordt het jaar van aanvang van de werkzaamheden geplaatst, in andere gevallen het jaar van oplevering of jaar van ingebruikname. Soms kan daar een behoorlijk aantal jaar verschil in zitten.

Zie ook

  • Object (een niet-gerelateerd concept binnen de bewegwijzering)

Referenties