Oddesundbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oddesundbroen
PR11.svg
Oddesundbroen.jpg
Overspant Oddesund
Rijstroken 1x2
Totale lengte 472 meter
Hoofdoverspanning 29 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 15-05-1938
Verkeersintensiteit 5.600 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Oddesundbrug (Deens: Oddesundbroen) is een boogbrug en basculebrug in Denemarken, gelegen nabij Struer in het noordwesten van het land. De brug overspant het Oddesund.

Kenmerken

De Oddesundbrug is een 472 meter lange brugverbinding, waarvan 3 boogbruggen van circa 72 meter en een basculebrug aan de noordzijde. De brug is een gecombineerde weg/spoorbrug, met een 15 meter breed brugdek. Over de brug loopt de primærrute 11 van Struer naar Thisted en een regionale spoorlijn. De brug overspant het Oddesund, onderdeel van het grotere Limfjord dat het vasteland van Jylland (Jutland) met het noordelijke grote eiland Vendsyssel scheidt. De Oddesundbrug is de westelijkste overspanning hiervan.

Geschiedenis

Vanwege de ontwikkeling van de noord-zuidspoorlijn in noordwest-Denemarken werd al eind 19e eeuw nagedacht over een brugverbinding bij het Oddesund. In eerste instantie werd een dam voorgesteld, maar werd vanwege economische redenen niet uitgevoerd, met name vanwege de visserij, en het effect op het Limfjord. In 1931 maakte de DSB plannen voor een gecombineerde weg/spoorbrug over het Oddesund, dat in 1932 werd goedgekeurd door de Deense overheid. De brug is vervolgens tussen 1934 en 1938 aangelegd en werd op 15 mei 1938 opengesteld voor het verkeer.

Tijdens de Duitse bezetting van Denemarken tussen 1940 en 1945 was de brug van strategisch belang als noord-zuidroute langs het noordelijk deel van de zogenaamde Atlantikwall, een verdedigingslinie langs de westkust van Europa. Diverse bunkers zijn rond de brug gebouwd.

In 2016 is de brug gerenoveerd zodat de levensduur met 30 jaar verlengd is.[1]

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 5.600 voertuigen over de Oddesundbro.

Referenties