Motorvejkryds Odense

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Odense)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Odense
Kruisende wegen
Type klaverblad
Opengesteld 2006

Het motorvejkryds Odense is een knooppunt in Denemarken, vormgegeven als een klaverblad, het enige knooppunt van dit type in het land. Hier kruist de E20 de Primærrute 9, ook wel bekend als de Svendborgmotorvejen.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de grote stad Odense, één van de grootste steden van het land.

Configuratie

Het motorvejkryds Odense is vormgegeven als een volledig klaverblad met rangeerbanen, het enige klaverblad van heel Denemarken. De 2x2 E20 vormt de oost-westroute vanaf København naar Kolding. De 2x2 Primærrute 9 is een snelweg van Odense naar Svendborg in het zuiden van het eiland Fyn. Ten noorden van het knooppunt gaat de snelweg over in de autoweg O2 die langs de oostkant van Odense loopt. Het knooppunt ligt net buiten Odense op circa 21 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis

Pas in 1985 werd de E20 opengesteld tussen Langeskov en Odense-Vest, afgezien van de Grote Beltbrug was dit het laatste deel van de E20 dat op het eiland Fyn is opengesteld. Sprake van een knooppunt was er toen nog niet. Dat gebeurde in 2006 toen de Primærrute 9 als Svendborgmotorvejen werd opengesteld tussen Odense en Kværndrup.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 34.300 voertuigen ten oosten en 43.100 voertuigen ten westen van het knooppunt over de E20. De Primærrute 9 verwerkte 21.100 voertuigen ten noorden en 23.100 voertuigen ten zuiden van het knooppunt.[1]

Referenties

Knooppunten in Denemarken

Aarhus-NordAarhus-SydAarhus-VestAvedøreBallerupBrøndbyFredericiaGladsaxeHerningHerning-SydHolbækIshøjKliplevKøge-VestKoldingKolding-VestKongens LyngbyOdenseRødovreSkærupTaastrupVallensbækVejleVendsyssel