Oita Airport Road (Japan)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Oita Airport Road)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
E97
Begin Hiji
Einde Oita Airport
Lengte 20 km
Route
Hiji Bypass

1 Hiji

2 Fujiwara

3 Kitsuki

4 Aki

De Oita Airport Road (Japans: 大分空港道路), genummerd als de E97, is een expressway in Japan, gelegen op het eiland Kyushu. De weg verbindt Heji met Aki en is de toegang naar de luchthaven van de stad Oita. De Oita Airport Road is 20 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij Hiji gaat de Hiji Bypass over in de Oita Airport Road. De weg voert parallel aan de kust door heuvelachtig terrein en kent enkele viaducten. De weg telt afwisselend één of twee rijstroken per richting, delen tellen ook 2x2 rijstroken. Bij Aki eindigt de weg op de national highway 213.

Geschiedenis

De luchthaven van de stad Oita is in zee gebouwd. Om deze toegankelijk te maken is een serie expressways aangelegd, verkeer neemt de Higashi-Kyushu Expressway, Hiji Bypass en de eigenlijke Oita Airport Road.

De weg is grotendeels op 25 november 1991 opengesteld en begon indertijd in Hayami vanaf het onderliggend wegennet. Op 30 maart 2002 werd de aansluiting op de Hiji Bypass gemaakt, zodat doorgaand verkeer niet meer door Hiji en Hayami hoefde.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 6.300 voertuigen vanaf de Hiji Bypass de Oita Airport Road op, wat stijgt naar maximaal 15.000 voertuigen tussen Fujiwara en Kitsuki, daarna dalend naar 9.200 voertuigen aan het einde van de expressway bij Aki.

Referenties