Oita Expressway (Japan)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Oita Expressway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Japan E34.svg
Oita Expressway.svg
Oita Expressway map.png
E34
Begin Tosu
Einde Oita
Lengte 138 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Kyushu Expressway Tosu JCT

Afslagsymbool.svg1 Chikugo Ogori

Afslagsymbool.svg2 Amagi

Afslagsymbool.svg3 Asakura

Afslagsymbool.svg4 Haki

Afslagsymbool.svg5 Hita

Afslagsymbool.svg6 Amagase

Afslagsymbool.svg7 Kusu

Afslagsymbool.svg8 Kokonoe

Afslagsymbool.svg9 Yufuin

Afslagsymbool.svg10 Hiji

Afslagsymbool.svg11 Beppu

Afslagsymbool.svg12 Oita

Afslagsymbool.svg13 Oita-Mitsuyoshi

Knooppuntsymbool.svg14 Higashi-Kyushu Expwy Oita Mera JCT

De Ōita Expressway (Japans: 大分自動車道, Oita Jidōsha-dō), genummerd als onderdeel van de E34, is een expressway in Japan. De snelweg vormt een oost-westroute over het zuidelijke eiland Kyushu, vanaf het knooppunt Tosu met de Kyushu Expressway tot aan de Higashi-Kyushu Expressway in Oita. De snelweg is 138 kilometer lang.

Routebeschrijving

De snelweg begint op het knooppunt Tosu, waar men de Kyushu Expressway kruist, en ook de Nagasaki Expressway begint. De snelweg telt 2x2 rijstroken en voert oostwaarts door een smaller wordende vallei. De bergen zijn zowel naar het noorden als naar het zuiden zo'n 1.200 meter hoog en dichtbebost. De omgeving is relatief dunbevolkt, en er liggen ook geen echt grote steden op de route van de Oita Expressway. Tussen Hiji en Beppu volgt het knooppunt met de noordelijke tak van de Higashi-Kyushu Expressway, die naar Kitakyushu loopt. De rest van de snelweg naar het oostelijke Oita is een onderdeel van de Higashi-Kyushu Expressway geworden, die vanaf Oita verder zuidwaarts naar Miyazaki loopt.

Geschiedenis

De snelweg is voornamelijk in de jaren 90 aangelegd, deels eerst met één rijbaan. Op 5 februari 1987 opende het eerste deel tussen knooppunt Tosu en Asakura. Op 26 november 1996 opende het laatste deel bij Oita, waarmee de snelweg doorgaand te berijden was. Delen zijn daarna vrij snel naar 2x2 rijstroken verbreed, op 19 maart 2005 was het laatste deel naar 4 rijstroken verbreed, waarmee de snelweg doorgaand vierstrooks was. Met de completering van de Higashi-Kyushu Expressway werd het deel tussen Beppu en Oita de-facto onderdeel van die snelweg.

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Datum
Tosu JCT Asakura IC 19 km 05-02-1987
Yufuin IC Beppu IC 23 km 20-07-1989
Asakura IC Hita IC 23 km 10-03-1990
Beppu IC Oita IC 16 km 03-12-1992
Hita IC Kusu IC 24 km 10-03-1995
Kusu IC Yufuin IC 22 km 28-03-1996
Oita IC Oita-Mera IC 8 km 26-11-1996

Verkeersintensiteiten

In 2015 reden dagelijks 29.000 voertuigen op het eerste deel vanaf het knooppunt Tosu, wat daalt naar 13.000 voertuigen op het rustigste deel bij Yufuin. Dit stijgt naar 21.000 voertuigen bij Oita.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid is 100 km/h vanaf het knooppunt Tosu tot aan Haki, de rest van de route heeft een maximumsnelheid van 80 km/h.

Referenties


Flag of Japan.svg Expressways in Japan Flag of Japan.svg

East Nippon Expressway
AkitaAomoriAsahikawa-MonbetsuBan-etsuDotoFukagawa-RumoiHachinoheHachinohe-KujiHakodate-EsashiHidaka ExpresswayHigashi-KantoHokkaidoHokurikuJobanJoshin-etsuKamaishiKan-etsuKen-OKita-KantoNaganoNihonkai-TohokuObihiro-HirooSanrikuSassonShin-KukoShiribeshiTateyamaTohokuTohoku-ChuoTokachi-OkhotskTokyo-GaikanYamagata
Central Nippon Expressway
Chubu-JukanChubu-OdanChuoHigashi-MeihanHokurikuIseIsewanganIzu-JukanKiseiMeishinMei-NikanMeihanNaganoNoetsuSan-en NanshinShin-MeishinShin-TomeiTokai-HokurikuTokai-KanjoTomei
West Nippon Expressway
ChugokuHamadaHanwaHarimaHigashihiroshima-KureHigashi-KyushuHiroshimaImabari-KomatsuKanmonkyo BridgeKansai-KukoKeijiKeinawaKinkiKitakinki-ToyookaKochiKochi-TobuKyoto-JukanKyoto Outer Ring RoadKyushuKyushu-ChuoMaizuru-WakasaMatsueMatsuyamaMeishinMinami-KyushuMiyazakiNagasakiNishi-KyushuNishi-MeihanOitaOkayamaOkinawaOnomichiSan-inSan-in KinkiSanyoSecond KeihanShikoku-OdanShin-MeishinTakamatsuTokushimaTokushima Nanbu ExpresswayTottoriYonago
Honshū-Shikoku Bridge Expressway
Kobe - Awaji - NarutoNishisetoSeto-Chuo
Stedelijke snelwegen
FukuokaHanshinHiroshimaKitakyushuNagoyaShutoTokyo