Olskroksmotet

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Olskroksmotet
Kruisende wegen
Type aangepast half-ster
Opengesteld 01-07-1995

Het Olskroksmotet is een knooppunt in Zweden, gelegen in Göteborg. Hier kruist de E6 de E20. Het knooppunt is vormgegeven als een aangepast half sterknooppunt.

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de wijk Olskroken van Göteborg dat direct aan de oostkant van het knooppunt grenst.

Configuratie

Het knooppunt is een krap en compact vormgegeven knooppunt, dat nog het meest weg heeft van een aangepast half sterknooppunt, waarbij de boog van noord naar oost meer een lus over de E6 is. Het knooppunt ligt ingeklemd tussen een groot spoor-emplacement, een viaduct van Redbergsvägen, een flyover van een spoorlijn en nog een spoorboog, evenals de wijk Olskroken. Het is daarom één van de meest krap vormgegeven knooppunten van Zweden. Nog geen halve kilometer ten noorden van het Olskroksmotet ligt het Gullbergsmotet.

De situatie rond het knooppunt is complex. Vanaf de E6 uit het zuiden splitst de rijbaan van 4 rijstroken zich in een afrit, 2 rijstrokend doorgaand op de E6 en 1 rijstrook naar de E20 richting oosten. Noordelijk van het knooppunt liggen kortstondig weer 4 rijstroken tot het Gullbergsmotet. Vanaf het noorden liggen 2 rijbanen met elk 2 rijstroken, waarbij ze onder het spoor-emplacement samenkomen. Van de hoofdrijbaan gaan 2 rijstroken gesplitst rechtdoor naar de E6 richting zuiden, en van de parallelbaan gaat 1 rijstrook rechtdoor de E6 op en 1 rijstrook naar Olskroken.

De E20 telt ten oosten van het knooppunt 2x3 rijstroken en ligt ingeklemd tussen Olskroken en het spoor-emplacement. De boog van noord naar oost heeft 2 rijstroken, alle andere afslaande verbindingen hebben 1 rijstrook. De rijbaan van de E20 richting westen telt 3 rijstroken en splitst zich dan in 1 rijstrook naar Göteborg, 1 rijstrook naar de E6 noord en 1 rijstrook naar de E6 zuid.

Geschiedenis

In 1968-1969 werd de E6 in dit gebied opengesteld. Het knooppunt ontstond pas later, maar vermoedelijk was er destijds al wel een afrit naar Olskroken. De E20 als snelweg langs Olskroken opende op 1 juli 1995 voor het verkeer, waarmee er een knooppunt tussen twee snelwegen ontstond.

Op 1 december 2011 opende het Partihallsförbindelsen, waarmee verkeer dat de E20 vanaf het oosten naar het centrum van Göteborg volgt, niet meer twee keer af hoeft te slaan op het Gullbergsmotet en Olskroksmotet. Hiermee werd het excessieve weven tussen beide knooppunten verminderd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 112.500 voertuigen over de E6 ten zuiden van het knooppunt en 60.500 voertuigen over de E20 ten oosten van het knooppunt. De intensiteiten op de E6 ten noorden van het knooppunt zijn niet bekend.

Referenties


Knooppunten in Zweden

AdolfsbergArlandaBräckemotetBulltoftaFredriksbergGävle VästraGräsnäsGullbergsmotetHäggvikHelsingborg SödraJärnbrottsmotetKistaKronetorpKroppKungens KurvaLjungarumMölndalsmotetNybodaOlskroksmotetPetersborgRingömotetRödastensmotetSaltskog ÖstraSunnanå