Olympic Expressway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route 88
Begin Gangseo, Seoul
Einde Gangdong, Seoul
Lengte 41 km
Route
Gimpo - Hangang Expressway

Haengju Bridge

Banghwa Br / Expwy 130

Gayang Bridge

Yeomchang Bridge

Seongsan Bridge

Yeoui-downstream

Yeoui-upstream

Dongjak Bridge

Banpo Bridge

Expressway 1

Dongho Bridge

Seongsu Bridge

Yeongdong Bridge

Dongbu Urban Expressway

Cheongdam

Sports Complex

Jamsil Bridge

Olympic Bridge

Cheonho Bridge

Guri-Amsa Bridge

Expressway 100

Expressway 60

De Olympic Expressway (Koreaans: 올림픽대로, Olrimpik Daero) is een expressway in Seoul, Zuid-Korea. De snelweg vormt een oost-westroute over de zuidoever van de rivier de Han, en verloopt parallel aan de Gangbyeon Expressway die op de noordoever loopt. De snelweg is 41 kilometer lang.

Routenummers

De snelweg is genummerd als de Seoul Special City Route 88. Het nummer wordt bewegwijzerd.

Routebeschrijving

De Olympic Expressway ter hoogte van de Hangang Bridge.

De Olympic Expressway verloopt van west naar oost door de zuidelijke helft van Seoul, op de zuidoever van de rivier de Han. Het westelijk beginpunt ligt op de westgrens van Seoul, waar de Gimpo - Hangang Expressway uit de satellietstad Gimpo overgaat in de Olympic Expressway. Het oostelijk eindpunt ligt op het knooppunt met de Expressway 100, die de ringweg van Seoul loopt. Vanaf daar gaat de Expressway 60 verder naar de oostkust. De gehele snelweg telt 2x4 rijstroken, waarbij de rijbanen soms iets verder uit elkaar liggen. Een groot deel van de route loopt direct over de oever van de Han, alhoewel de snelweg bij Yeouido verder van de rivier af loopt, met de wijk Yeouido tussen de Olympic Expressway en de Han. De aansluitingen van de Olympic Expressway geven overwegend toegang naar bruggen over de Han. Er zijn maar drie knooppunten met andere autosnelwegen in Seoul, namelijk de Expressway 130, de Expressway 1 en de Dongbu Urban Expressway. De snelweg wordt veelal geflankeerd door monotone flatwijken. De snelweg loopt direct langs het Olympisch stadion en het Koreaanse parlement. Het Gimpo International Airport kan indirect vanaf de Olympic Expressway bereikt worden.

Geschiedenis

Weginfrastructuur langs de rivier de Han bestond al direct na de Koreaanse Oorlog. Deze ontsloot vooral het Yeouido Airport, de internationale luchthaven van Seoul tussen 1929 en 1958, tot het Gimpo International Airport opende. In de jaren '60 werd een wat modernere weg langs de Han aangelegd, die in 1967 opengesteld werd.

De huidige autosnelweg is vooral aangelegd in het kader van de Olympische Spelen van 1988 die in Seoul gehouden werden. Hier is de snelweg ook naar vernoemd. De snelweg is in korte tijd tussen 1982 en 1986 aangelegd en opende op 2 mei 1986 voor het verkeer, ruim op tijd voor de Olympische Spelen twee jaar later.

In 1991-1992 opende in twee fases het knooppunt met de Expressway 100 voor het verkeer. Het verlengstuk naar het oosten, de Expressway 60, opende in 2009 voor het verkeer. Het oorspronkelijke westelijk beginpunt was de Haengju Bridg in het westen van Seoul. Op 11 juli 2011 opende de aansluitende Gimpo - Hangang Expressway naar Gimpo voor het verkeer. Op 21 november 2014 opende het knooppunt met de Guri-Amasa Bridge voor het verkeer.

Referenties


Expressways in Seoul
National Expressways

Expressway 1Expressway 15Expressway 17Expressway 29Expressway 35Expressway 37Expressway 50Expressway 52Expressway 60Expressway 100Expressway 110Expressway 120Expressway 130Expressway 171Expressway 400


Urban Expressways

Bukbu ExpresswayDongbu Urban ExpresswayGangbyeon ExpresswayGangnam Ring RoadGukhoe ExpresswayNaebu ExpresswayOlympic ExpresswaySeobu Expressway


Regional Expressways

Bongdam - Gwacheon ExpresswayBundang - Naegok ExpresswayBundang - Suseo ExpresswayGimpo - Hangang ExpresswayGwacheon - Umyeonsan ExpresswaySuseok - Hopyeong Expressway