Olympic Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
A41
Begin Cowra
Einde Table Top
Lengte 317 km
Route

Cowra

Young

Wallendbeen

Cootamundra

Junee

Wagga Wagga

Table Top

De Olympic Highway is een highway in Australië, gelegen in de staat New South Wales. De weg vormt een verbinding door het zuiden van New South Wales, vanaf Cowra via Wagga Wagga naar Table Top. De route is 317 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Olympic Highway begint in Cowra, een kleine plaats aan de Lachlan River, dat een knooppunt van wegen is. Men kruist hier de Mid-Western Highway. De Olympic Highway verloopt een lang stuk in zuidwestelijke richting door dunbevolkt agrarisch land. Dit is nog niet de Outback, het land is gecultiveerd en er zijn met enige frequentie kleine plaatsen op de route. In de omgeving liggen incidenteel enkele beboste heuvelruggen. Het landschap is verder open. De voornaamste stad op de route is Wagga Wagga, waar men de Murrumbidgee River oversteekt en de Sturt Highway kruist. Vanaf Wagga Wagga voert de route zuidwaarts tot Table Top, niet ver van de grens met Victoria. Hier eindigt de Olympic Highway op de Hume Highway.

Geschiedenis

In de periode 1924-1929 werden diverse delen van de latere Olympic Highway tot Main Road verklaard. De weg kreeg in 1963 de naam Olympic Highway, omdat dit de route was die de Olympische fakkel nam naar de Olympische Spelen van 1956 in Melbourne.

De Olympic Highway is niet significant opgewaardeerd, de gehele route is enkelbaans. De noordelijke invalsweg van Wagga Wagga werd in 1997 gewijzigd toen de Gobbagombalin Bridge over de Murrumbidgee River opende, met een nieuw tracé van de Olympic Highway. In 2009 is de aansluiting op de Hume Highway bij Table Top ongelijkvloers gemaakt, het werd toen een trompetaansluiting.

In 2013 werd bij de invoering van de alfanumerieke wegnummering in New South Wales het nummer A41 toegekend aan de gehele route. De A41 omvat ook een deel van de Mid-Western Highway van Bathurst tot Cowra.

Referenties


Hoofdwegen en autosnelwegen in New South Wales

Autosnelwegen: Gore Hill FreewayWarringah FreewaySydney Harbour TunnelCahill ExpresswayEastern DistributorSouthern Cross DriveGeneral Holmes DriveLane Cove TunnelHills MotorwayCross City TunnelWestern MotorwayWestern DistributorSouth Western MotorwayM6 MotorwayWestlinkPacific MotorwayPrinces MotorwayNewcastle Inner City BypassHume MotorwayHunter ExpresswayWestern Sydney Airport Motorway

Hoofdwegen: Barrier HighwayBarton HighwayBruxner HighwayCarnarvon HighwayCastlereagh HighwayCobb HighwayFederal HighwayGreat Western HighwayGwydir HighwayHume HighwayIllawarra HighwayKamilaroi HighwayKings HighwayMid-Western HighwayMitchell HighwayMonaro HighwayNew England HighwayNewell HighwayOlympic HighwayOxley HighwayPacific HighwayPrinces HighwayRiverina HighwaySilver City HighwaySnowy Mountains HighwaySturt Highway