Omeo Highway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
C543 AUS.png
Omeo Highway map.png
C543
Begin Tallangatta
Einde Omeo
Lengte 157 km
Route

Junction.svg Murray Valley Highway

Centrum.svg Omeo

Junction.svg Great Alpine Road

De Omeo Highway is een highway in Victoria, Australië. De weg vormt een noord-zuidroute door het oosten van de staat, dwars door de Australische Alpen. De weg loopt vanaf de Murray Valley Highway bij Tallangatta tot aan de Great Alpine Road in Omeo. De weg is 157 kilometer lang.

Routebeschrijving

In Tallangatta slaat de Omeo Highway van de Murray Valley Highway af, en loopt vervolgens door bergachtig en dunbevolkt gebied naar het zuiden. De route voert door één van de meest bergachtige delen van Victoria, en is vooral een toeristenroute. Voor utilitair gebruik heeft de weg weinig belang, doordat er geen plaatsen van enige omvang op de route liggen. De bergen rondom zijn tot 2.000 meter hoog. De weg kronkelt stevig, en stijgt tot 1.200 meter boven zeeniveau. De omgeving is sterk bebost en de Omeo Highway heeft geen verharde zijwegen. De weg eindigt in het dorp Omeo op de Great Alpine Road, die verder naar Bairnsdale aan de zuidkust loopt.

Geschiedenis

De weg is vooral een toeristenroute en heeft verder weinig doorgaand belang. Op de zuidelijke 105 kilometer liggen geen tankstations langs de weg, en delen zijn nog onverhard, alhoewel de weg met een reguliere personenauto goed te berijden is in de zomer. In de winter valt hier veel sneeuw en is de weg soms gesloten. Vroeger was ook het deel van Omeo tot Bairnsdale onderdeel van de Omeo Highway, en dit wordt soms nog als zodanig op kaarten aangegeven. Tegenwoordig is dit de Great Alpine Road.

Verkeersintensiteiten

Bijna overal op het traject rijden slechts 100 voertuigen per dag.[1]

Referenties

  1. Traffic Profile Viewer | VicRoads
Hoofdwegen en autosnelwegen in Victoria

Autosnelwegen: Calder FreewayCityLinkEastern FreewayEastLinkFrankston FreewayGoulburn Valley FreewayHume HighwayMetropolitan Ring RoadMonash FreewayMornington Peninsula FreewayPrinces FreewaySouth Gippsland FreewayTullamarine FreewayWest Gate FreewayWestern DistributorWestern Ring RoadWestern Freeway

Hoofdwegen: Borung HighwayCalder HighwayGlenelg HighwayGoulburn Valley HighwayGreat Alpine RoadGreat Ocean RoadHamilton HighwayHenty HighwayHume HighwayKiewa Valley HighwayLoddon Valley HighwayMallee HighwayMaroondah HighwayMelba HighwayMidland HighwayMonaro HighwayMurray Valley HighwayNorthern HighwayOmeo HighwayPrinces HighwayPyrenees HighwaySouth Gippsland HighwaySturt HighwaySunraysia HighwayWestern HighwayWimmera Highway