Omsk

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Omsk oblast
Омская область
Flag of Omsk Oblast.svg
Omsk oblast.png
Hoofdstad Omsk
Grootste stad Omsk
Oppervlakte 139.700 km²
Inwonertal 1.978.000
Lengte snelwegennet
Eerste snelweg nvt
Afkorting OMS

Niet te verwarren met het oblast Tomsk.

Het oblast Omsk (Russisch: Омская область) is een oblast in Rusland, gelegen in het zuiden van Siberië. Het oblast telt bijna 2 miljoen inwoners en is circa 3 keer zo groot als Nederland.

Inleiding

Het oblast Omsk ligt in het midden van Zuid-Siberië en grenst aan Kazachstan. Het grenst tevens aan de oblasten Tyumen, Tomsk en Novosibirsk. Het oblast is sterk gericht op de hoofdstad Omsk, dat met 1.150.000 inwoners ruim de helft van alle inwoners van het oblast heeft. Er zijn geen andere grote steden in het oblast. Het oblast Omsk bestaat in het zuiden uit steppe, in het midden en noorden uit taiga. De rivier de Irtysh stroomt door het oblast van zuid naar noord, ook langs de stad Omsk. Er zijn veel meren, met name in het midden van het oblast. Het noorden van het oblast is nauwelijks ontwikkeld. Het oblast Omsk heeft een goed ontwikkelde economie, gebaseerd op grondstoffen uit het noorden die in en rond de stad Omsk verwerkt worden.

Wegennet

De meeste wegen van het oblast Omsk liggen in het zuiden van het oblast. De M51 is de primaire oost-westroute, maar heeft als nadeel dat deze ten westen van de stad Omsk een flink stuk door Kazachstan loopt. Als alternatief kan men de R402 naar Tyumen nemen, die noordelijk van Kazachstan langs loopt. Dit zijn ook de twee belangrijkste wegen van het oblast. Andere R-wegen zijn voornamelijk regionaal in karakter en hebben weinig doorgaand belang. Er is maar één genummerde weg naar het noorden van het oblast, de R392. Het wegennet in en rond de stad Omsk is opvallend beperkt uitgebouwd, de M51 vormt de zuidelijke bypass, maar er zijn geen snelwegen of veel 2x2-wegen, in tegenstelling tot de meeste andere grote Siberische steden. In de stad Omsk zijn drie bruggen over de rivier de Irtysh, waarvan twee met 2x3 rijstroken en één met 2x2 rijstroken. Ten zuiden van Omsk gaat de M51 via een vierde brug over de Irtysh met 2x2 rijstroken, maar de aansluitende wegvakken zijn enkelbaans. Alleen de M51 rond Omsk kent enkele ongelijkvloerse kruisingen. Er is een grensovergang met Kazachstan in de M38 en R393, maar alleen die van de M38 heeft wezenlijk belang.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Omsk

M38M51R390R391R392R393R402