Omsundbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Omsund bru
link={{{nummer}}}
Overspant Omsund
Rijstroken 1x2
Totale lengte 292 meter
Hoofdoverspanning ~100 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1981
Verkeersintensiteit 11.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Omsundbrug (Noors: Omsund bru of Omsundbrua) is een kokerbrug in Noorwegen, gelegen bij Kristiansund in Møre og Romsdal.

Kenmerken

De Omsundbrug is een betonnen kokerbrug met een totale lengte van 292 meter en een hoofdoverspanning van circa 100 meter. De exacte dimensies zijn niet bekend, maar de brug heeft twee grote pylonen die volgens de cantilever-methode zijn aangelegd, waarvan de noordelijke pyloon op land staat en de zuidelijke pyloon in het water. Daarnaast zijn er zowel aan de noordzijde als zuidzijde kleinere pylonen die de uiteinden van de overspanning ondersteunen. De brug is in een bocht gelegen, over de brug verloopt de riksvei 70 met 1x2 rijstroken en een fiets/voetpad. De brug overspant het Omsund, een zeestraat tussen de eilanden Nordlandet en Frei. Het is de voornaamste toegang naar het eiland waarop de stad Kristiansund is gelegen.

Geschiedenis

De eerste brug op deze locatie was een boogbrug met een totale lengte van 281 meter. Deze brug ging in 1939 in aanbouw en werd in april 1940 zonder ceremonie in gebruik genomen vanwege de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog.[1] De Duitse luchtmacht probeerde de brug op 22 april 1940 te bombarderen, maar dit mislukte.

De brug was te smal en in slechte conditie en is in 1981 vervangen door een nieuwe betonnen kokerbrug. Omdat er nooit een openingsceremonie voor de brug werd gehouden, is besloten om 65 jaar na dato op 24 april 2005 de brug formeel te openen, alhoewel deze brug op dat moment al 24 jaar in gebruik was.[2] De oude brug is daarna gerestaureerd en sindsdien als voetgangersbrug in gebruik.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 11.000 voertuigen van de brug gebruik.[3]

Referenties