Missing link

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Ontbrekende schakel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met de term missing link wordt gedoeld op een gat in een route, oftewel op een gedeelte in een geplande route waar nog geen weg is aangelegd. Men kan de route daardoor niet geheel afrijden en moet over andere wegen rijden om op de oorspronkelijke route terug te komen. In het Nederlands wordt vrij vaak de term ontbrekende schakel gehanteerd.

In de context van autosnelwegen houdt dit in dat de weggebruiker gedurende zekere tijd gebruik moet maken van het onderliggend wegennet in plaats van de autosnelweg. Soms wordt het verkeer over andere autosnelwegen geleid naar de andere kant van de missing link. In de context van niet-autosnelwegen moet de weggebruiker over andere niet-autosnelwegen naar het vervolg van de route in kwestie.

De term missing link is enigszins variabel in de tijd. Het was oorspronkelijk de bedoeling om de Nederlandse A6 van Emmeloord naar Groningen te laten lopen. Dat was een missing link. Vervolgens is dit plan verlaten en spreekt niemand nog over die route als een missing link. Dat is mogelijk omdat de A6 niet aan de andere kant van Groningen weer verder loopt. In de A59 wordt evenmin gesproken over een verbinding tussen Knooppunt Zonzeel en Knooppunt Noordhoek. In plaats daarvan laat men het wegnummer over de A16 en de A17 lopen. Het oorspronkelijk geplande stuk tussen Zonzeel en Noordhoek wordt nog nauwelijks als missing link gezien. Datzelfde geldt voor de A58 tussen Knooppunt Galder en Bergen op Zoom.

In Duitsland zullen de gaten in routes als de A4 en de A8 waarschijlijk nooit worden opgevuld. Daar is er, mede door de vaak grote afstand tussen beide kanten van de missing link, voor gekozen om de wegnummers in kwestie niet "mee te laten liften" over andere wegnummers. Men zal daardoor altijd over een missing link blijven praten tussen Olpe en Kirchheim (in het geval van de A4) en tussen Karlsruhe en Pirmasens (in het geval van de A8).

In zoverre is de term missing link vaak eerder een historische term. Zij laat zien hoe het wegennet ooit was gepland, lang niet altijd hoe daar nu over wordt gedacht. Het feit dat er in een wegnummer een missing link zit, wil niet noodzakelijkerwijs zeggen dat er daadwerkelijk behoefte bestaat om deze op korte termijn nog te completeren.

Missing links in het Nederlandse autosnelwegennet

  • A4: Hoogvliet - Klaaswaal
  • A6/A9 Holendrecht - Muiderberg
  • A8: Westzaan - Beverwijk
  • A15: Bemmel - A12
  • A18: Varsseveld - Enschede
  • A65: Vught - Berkel-Enschot