Alexiatunnel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Oosterengtunnel)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alexiatunnel
Kruist Spoorlijn Hilversum - Amersfoort
Lengte 249 meter
Openstelling 06-08-2022
Intensiteit n.n.b. mvt/dag
Tunnelcategorie n.v.t.
Locatie kaart

De Alexiatunnel, in een eerder stadium aangeduid met de werknaam Oosterengtunnel, is een dubbeldeks tunnel in Hilversum. De Alexiatunnel is na de Koning Willem-Alexandertunnel in Maastricht de tweede dubbeldekstunnel van Nederland, met het verschil dat de Alexiatunnel slechts 2 rijstroken voor auto's heeft.

Kenmerken

De Alexiatunnel ligt aan de oostkant van Hilversum en is gelegen in de oostelijke (stads)ring van Hilversum. De onderdoorgang is gelegen in de Oosterengweg en kruist de spoorlijn Hilversum - Amersfoort en de HOV-baan Hilversum - Huizen. De tunnel heeft twee buizen die boven elkaar zijn gelegen: de onderste tunnelbuis is bestemd voor gemotoriseerd verkeer, de bovenste buis is bestemd voor (brom)fietsers en voetgangers. De tunnelbuis kent een gesloten gedeelte van 249 meter. De bovenste tunnelbuis die een gesloten gedeelte heeft van ongeveer 50 meter is daarna aangelegd. De hele constructie is, inclusief hellingbanen, 440 meter lang. Doordat de lengte van het gesloten gedeelte (net) korter is dan 250 meter, is de Alexiatunnel geen tunnel in de zin van de Tunnelwet.

Geschiedenis

De bouw van de onderdoorgang onder de spoorlijn Hilversum - Amersfoort komt voort uit de aanleg van de Hoogwaardig Openbaar Vervoersverbinding (HOV) Hilversum - Huizen waarvan het besluit in februari 2014 is genomen. Door de aanleg van de HOV-verbinding parallel aan en direct naast de spoorlijn zou de oversteek voor het overige verkeer over twee openbaar vervoer-verbindingen te lang en daarmee onveilig worden. Gevoegd bij het landelijke beleid om het aantal overwegen te verminderen en omdat de betreffende overweg al tot congestie leidde op de drukke ringweg van Hilversum, is in 2012 het plan op tafel gekomen om de nieuwe busbaan en de spoorlijn ongelijkvloers te kruisen.

De tunnel is ontworpen door A&E architecten en POSAD/MAXWAN. Tijdens het ontwerpen en bouwen van deze onderdoorgang was veel aandacht voor detaillering, materiaalgebruik en sociale veiligheid.

De tunnel is aangelegd door aannemer BAM. De officiële start van de werkzaamheden was op 30 maart 2020. Omdat er woningen aan weerszijden van de vrij smalle Oosterend liggen is een groot deel van de werkzaamheden uitgevoerd vanaf een verschuifbare bouwbrug. Die bouwbrug is boven de bouwkuip aangelegd vanaf waar met grote kranen gewerkt kon worden.[1] Daarnaast zijn de wanden van de bouwput zogenaamde cutter soil mix-wanden (CSM wanden). Voordeel van deze CSM wanden is dat deze trillingsvrij aangebracht kunnen worden. De tunnel is op 6 augustus 2022 geopend.[2]

Naamgeving

De naam Alexiatunnel werd in januari 2021 door de gemeente Hilversum bekend gemaakt.[3] Twee andere tunnels in Hilversum zijn ook vernoemd naar leden van het Koninklijk Huis. De Prinses Beatrixtunnel ligt ter hoogte van het station Hilversum en de Prinses Amaliatunnel elders in de Ring Hilversum.

Referenties