Oosterhoutsebrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oosterhoutsebrug
NLA027.svg
Blank.png
Overspant Wilhelminakanaal
Rijstroken 2x2
Totale lengte ~70 meter
Hoofdoverspanning
Hoogte brugdek
Openstelling 1961
Verkeersintensiteit 77.500 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Oosterhoutsebrug is een brug in Nederland, gelegen in de autosnelweg A27 bij Oosterhout in de provincie Noord-Brabant. De A27 kruist hier het Wilhelminakanaal.

Naamgeving

De brug is vernoemd naar de plaats Oosterhout ten noordwesten van de brug en ten westen van de A27.

Kenmerken

De Oosterhoutsebrug is een vaste kokerliggerbrug die het Wilhelminakanaal en de op beide oevers gelegen wegen overspant. De brug telt 2x2 rijstroken met twee smalle vluchtstroken. De rijbanen zijn van elkaar gescheiden door middel van een dubbele Jersey Barrier. De brug rust naast de brughoofden ook op pijlers op beide kanaaloevers die iets binnen de kanaalbreedte vallen. Direct ten zuidwesten van de brug ligt de aansluiting Oosterhout-Zuid en ten noorden de halve aansluiting Oosterhout-Oost. De toerit in noordelijke richting van de aansluiting Oosterhout-Zuid is berucht vanwege zijn geringe lengte. De aansluiting ligt op korte afstand van de brug die destijds substandaard is gebouwd en geen ruimte biedt voor een lange invoegstrook. De invoeger is slechts 60 meter lang en daarmee één van de kortste invoegers in het Nederlandse snelwegennet.

Geschiedenis

De Oosterhoutsebrug is gelijktijdig met de A27 langs Oosterhout begin jaren 60 aangelegd en in 1961 opengesteld.

Verkeersintensiteiten

Langs Oosterhout reden in 2014 tussen de 71.200 en 74.500 voertuigen per etmaal. In 2019 reden dagelijks 77.500 voertuigen over de brug.

Referenties