Opolskie

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
COA Opolskie.png
Opolskie.png
Hoofdstad Opole
Grootste stad Opole
Oppervlakte 9.413 km²
Inwonertal 1.044.000
Lengte snelwegennet 88 km[1]
Eerste snelweg 2000
Afkorting O

De provincie Opolskie is een województwo of provincie van Polen, gelegen in het zuiden van het land. De provincie is de kleinste van Polen in oppervlakte met minder dan 10.000 km². Het is tevens de één na kleinste provincie in bevolkingsaantal, namelijk krap 1 miljoen inwoners. De hoofdstad en grootste stad is Opole.

Inleiding

Ligging

Opole ligt in het centrale zuiden van Polen en grenst in het westen aan Dolnośląskie, in het noorden aan Wielkopolskie en Łódzkie en in het oosten aan Śląskie. In het zuiden heeft Opolskie een internationale grens met Tsjechië. De provincie meet maximaal 120 kilometer van oost naar west en 130 kilometer van noord naar zuid.

Landschap

Opolskie is overwegend vlak tot licht heuvelachtig en dichtbebost in het noorden. In het zuiden zijn hogere heuvels, alhoewel het grensgebied met Tsjechië geen echt hoge heuvels kent, in tegenstelling tot verder westelijk. De rivier de Odra (Oder) doorkruist de provincie. Opolskie heeft het warmste klimaat van Polen.

Steden

In Opolskie is er maar één stad die er echt toe doet en dat is Opole. Regionale stadjes zijn Kędzierzyn-Koźle, Nysa, Brzeg en Kluczbork. Maar 7 plaatsen tellen meer dan 20.000 inwoners en Opolskie is dan ook vrij landelijk in karakter.

Economie

Opolskie is gemiddeld ontwikkeld met in 2012 een gemiddeld inkomen van € 750 per maand. Het loopt wel achter vergeleken met alle buurprovincies. De landbouw van Opolskie is de meest productieve van Polen, met name vanwege het warme klimaat. Er is wat industrie in Opole en Kędzierzyn-Koźle.

Wegennet

Opolskie is een doorvoerprovincie voor met name oost-westverkeer. Noord-zuidverkeer doet er minder toe. Het wegennet is wat minder ontwikkeld dan in de meeste buurprovincies.

Autosnelwegen

De enige snelweg in Opolskie is de A4 die 88 kilometer door de provincie loopt en geheel voltooid is.

Droga krajowa

Van oudsher speelde de DK4 een belangrijke rol, maar is sinds de completering van de A4 omgenummerd naar DK94. De doorgaande DK11 voert door het noordoosten van de provincie, maar is voor Opolskie minder van belang. Rondom Opole ligt een vrij ruime rondweg. De DK46 heeft ook een doorgaand karakter. De overige DK-wegen zijn van regionaal belang.

Geschiedenis

Opolskie was lange tijd een knelpunt voor oost-westverkeer. Het eerste deel van de A4 werd in 2000 opengesteld, en eindigde in 2003 bij Kleszków, waarna men het onderliggend wegennet richting het Silezisch stedengebied moest nemen. In 2005 opende de laatste schakel van de A4 in deze regio, waarmee de snelweg doorgaand te berijden is.

Toekomst

Opolskie is magertjes bedeeld met wegenprojecten, momenteel is er geen enkel nieuw snelwegproject concreet gepland in Opolskie, alhoewel er soms ideeën komen over een S46 vanaf Opole naar Częstochowa. De DK11 door het noordoosten van Opolskie moet op termijn de S11 van Poznań naar Bytom worden.

Referenties

  1. stand 01-01-2020
Województwa in Polen

DolnośląskieKujawsko-PomorskieLubelskieLubuskieŁódzkieMałopolskieMazowieckieOpolskiePodkarpackiePodlaskiePomorskieŚląskieŚwiętokrzyskieWarmińsko-MazurskieWielkopolskieZachodniopomorskie