Innlandet

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Oppland)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Innlandet COA.png
Innlandet map.png
Hoofdstad Hamar
Grootste stad Hamar
Oppervlakte 52.072 km²
Inwonertal 371.000
Lengte snelwegennet 36 km
Eerste snelweg 2014
Afkorting

Innlandet (Binnenland) is sinds 1 januari 2020 een fylke (provincie) in Noorwegen. De regio omvat het binnenland van Oost-Noorwegen en beslaat een gedeelte van de grotere regio Østlandet. De hoofdstad en grootste stad is Hamar.

Inleiding

Innlandet beslaat zoals de naam aangeeft het binnenland van Oost-Noorwegen. Het grenst aan Zweden en aan de provincies Trøndelag, Møre og Romsdal, Vestland en Viken. De provincie meet ruim 300 kilometer van noord naar zuid en 250 kilometer van oost naar west. Met ruim 52.000 km² is het de grootste provincie van Zuid-Noorwegen, ruim groter dan de landoppervlakte van Nederland.

Innlandet bestaat grotendeels uit grote valleien met hogere bergen in het noorden en westen. In het westen ligt de bergketen Jotunheimen, met de 2469 meter hoge Galdhøpiggen als hoogste punt van zowel Innlandet als geheel Noorwegen. Er zijn meerdere berggebieden met toppen rond 2000 meter, ook het Dovrefjell en Rondane in het noorden kennen toppen van deze hoogte. Jotunheimen is van deze bergketens echter het meest vergletsjerd.

De rivier de Glomma is de langste rivier van Noorwegen en stroomt een lang stuk door Innlandet en vormt daar Østerdalen. Dit is de oostelijkste grote vallei. In het centrale deel ligt Gudbrandsdalen, één van de bekendste valleien van Noorwegen, die zich splitst in meerdere zijdalen. In het westen ligt de bekende streek Valdres. Er liggen ook meerdere grote natuurlijke meren in Innlandet, het meest bekend is Mjøsa, maar ook Randsfjorden en Femund zijn grote meren.

Ondanks de grote oppervlakte heeft Innlandet geen grote steden. Er zijn 5 kleine stadjes die de grootste bevolkingscentra vormen, dit zijn Hamar, Lillehammer, Gjøvik, Elverum en Kongsvinger. Elders liggen alleen kleine plaatsen die vanwege de lage bevolkingsdichtheid wel een regiofunctie hebben, zoals Fagernes, Otta, Lom en Dombås.

De regio Innlandet ontstond per 1 januari 2020 vanuit de samenvoeging van de voormalige fylkes Oppland en Hedmark.

Wegennet

De regio heeft een relatief beperkt wegennet, er zijn geen grote steden en daardoor zijn de voornaamste wegen een handjevol doorgaande wegen, het secundaire wegennet is relatief beperkt in omvang, vrij grote delen van Innlandet, met name buiten de grote valleien, heeft amper verharde wegen.

De belangrijkste verbinding is de E6 die Innlandet van zuid naar noord doorkruist. In het zuiden van Innlandet splitst de riksvei 3 af, die een alternatieve route noordwaarts door Østerdalen vormt. De E6 splitst zich in het noorden van Innlandet weer in de riksvei 15 en de E136 die naar het noordwesten verlopen. De E16 vormt de voornaamste ontsluiting van het westen van Innlandet, maar ook het zuidoosten van Innlandet als verbinding naar Kongsvinger.

Vanwege de meren en valleien zijn er geen plaatsen die echt een groot knooppunt van wegen vormen. De grootste steden Hamar en Lillehammer liggen aan dezelfde weg maar zijn vanwege de ligging geen belangrijk knooppunt van andere wegen. Elverum en Kongsvinger in het oosten zijn feitelijk nog wat grotere knooppunten.

In het noorden en westen verlopen diverse wegen over het hooggebergte. De E16 doorkruist het Filefjell en de E6 het Dovrefjell. De riksvei 15 verloopt over het Strynefjell en de fylkesvei 55 splitst daar van af naar het Sognefjell. De fylkesvei 51 verloopt over Valdresflye, dit is de eerste veerdienstvrije noord-zuidverbinding vanaf de kust gezien.

In het zuiden van Innlandet is de E6 opgewaardeerd tot autosnelweg, een project dat nog in ontwikkeling is. Elders op de E6 zijn na 2000 meerdere trajecten opgewaardeerd met tunnels en hoogwaardige tracé's, maar niet als autosnelweg. De riksvei 3/25 is opgewaardeerd in de driehoek tussen de E6, Hamar en Elverum. Aan de riksvei 3 verder noordelijk zijn echter weinig upgrades gepleegd. De riksvei 4 vormt een alternatieve noord-zuidroute richting Oslo en is gedeeltelijk als autoweg uitgebouwd. De E16 naar Kongsvinger is eveneens opgewaardeerd tot autosnelweg.

Toeristenwegen

De volgende nasjonal turistvei verloopt door Innlandet:

  • Rondane; Enden - Folldal, 42 km

Bruggen/tunnels

Ondanks het bergachtige gebied heeft Innlandet weinig grote bruggen of tunnels. De langste brug is de Mjøsbrug over het Mjøsa op de grens met Hedmark. De voornaamste langere tunnels zijn de 4,5 kilometer lange Oppljostunnel, maar ligt deels in Sogn og Fjordane en de 5,8 kilometer lange Filefjelltunnel de langste tunnel van Oppland.

Referenties


Fylker in Noorwegen

AgderInnlandetMøre og RomsdalNordlandOsloRogalandSvalbardTroms og FinnmarkTrøndelagVestfold og TelemarkVestlandViken