Adaptieve regeling

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Optimax)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Adaptieve regeling - en het gelijknamige Optimax - zijn verkeersafhankelijke regelingen voor geïsoleerde kruispunten. Doel van de regeling is om de wachttijden te minimaliseren. Dit gebeurt door de cyclustijd en de groenverdeling op basis van het actuele verkeersaanbod te optimaliseren voor de belangrijkste conflictgroepen. Uit onderzoek is gebleken dat de Adaptieve regeling resulteert in lagere gemiddelde wachttijden ten opzichte van voertuigafhankelijke regelingen met vaste maximumgroentijden.

Werking

Via detectoren bij stroomopwaartse kruispunten wordt de intensiteit naar het kruispunt in kwestie gemeten. Meestal zijn dit de koplussen die hiervoor toegepast worden, maar dit kunnen ook seperate tellussen zijn op grote afstand van het kruispunt in kwestie. Ook de afrijcapaciteiten en interne verliestijden dienen bekend te zijn in de regeling voor het berekenen van de optimale cyclustijd.

Op basis van bovenstaande gegevens wordt tijdens elke cyclus met behulp van de cyclustijdformule van Webster de optimale cyclustijd berekend en de bijbehorende groentijden.

Bronnen


Verkeersafhankelijke verkeersregelingen
Voor geïsoleerde kruispunten: T.O.L./MOVA · Adaptieve regeling · Fuzzy Logic/Green Logic
Voor strengen: Verkeersafhankelijke programmaselectie · Toptrac · ODYSA · Marathon
Voor netwerken: UTOPIA-SPOT · SCOOT · MOTION · SCATS