Oswaldibergtunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oswaldibergtunnel
Kruist Oswaldiberg
Lengte 4.307 meter
Openstelling 28-06-1988
Intensiteit 25.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Oswaldibergtunnel is een verkeerstunnel in Oostenrijk, gelegen in de A10 bij Villach in de staat Kärnten. De tunnel is tweebuizig en is 4.307 meter lang.

Kenmerken

De Oswaldibergtunnel vormt feitelijk een omleiding van de stad Villach en doorkruist de Oswaldiberg ten noorden van de stad. De tunnel heeft twee tunnelbuizen. Het westportaal ligt op 540 meter hoogte en de weg daalt licht naar 530 meter aan het oostportaal. Direct ten westen van de tunnel bevindt zich een vrij groot dalviaduct over de rivier de Drau. Direct ten oosten van de tunnel bevindt zich de aansluiting naar Villach. De Oswaldiberg is de zuidelijkste van de drie lange tunnels in de A10. Iets zuidelijker ligt nog een kort overdekt deel ten oosten van Villach.

Geschiedenis

De Oswaldibergtunnel was de laatste schakel van de A10 die aangelegd is, voor de openstelling verliep het doorgaande verkeer door de stad Villach. Het doorgaande verkeer was destijds nog relatief beperkt, maar er waren wel veel gastarbeiders in de zomer die naar Joegoslavië reden, wat eenzelfde situatie als bij Graz veroorzaakte voordat daar de Plabutschtunnel werd opengesteld. Anders dan de andere lange tunnels in de A10 is de Oswaldibergtunnel direct met twee tunnelbuizen aangelegd. De A10 opende op 28 juni 1988 voor het verkeer, waarmee de A10 doorgaand te berijden was, alhoewel de Katschbergtunnel en Tauerntunnel nog wat langer één buis hadden.

Verkeersintensiteiten

Er rijden dagelijks circa 25.000 voertuigen door de Oswaldibergtunnel, maar er bevindt zich geen permanent telpunt in de tunnel.

Referenties


Wegtunnels in Oostenrijk

AmbergtunnelArlbergtunnelBosrucktunnelBrettfalltunnelDalaaser TunnelEhrentalerbergtunnelFelbertauerntunnelGleinalmtunnelGurnauer TunnelKarawankentunnelKatschbergtunnelLainbergtunnelLandecker TunnelLangener TunnelLobautunnelMalfonbachtunnelOswaldibergtunnelPerjentunnelPfändertunnelPlabutschtunnelRoppener TunnelStrenger TunnelTauerntunnelTunnel Flirsch-GondebachTunnel GaratzTunnel PettneuTunnel Pians-QuadratschTunnel WaldTunnelkette KlausZammer Tunnel