Otoyol

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Otoyol-netwerk van Turkije.

De Otoyol (meervoud: Otoyollar) is de Turkse variant op de autosnelweg. Het woord bestaat uit "Oto" en "Yol", Turks voor autoweg. Er is 2.116 kilometer otoyol in Turkije, waarvan 317 kilometer in Europees Turkije.

Netwerk

Het Turkse snelwegennet is niet bijzonder groot, wat mede te verklaren is doordat veel D-wegen als 2x2 expresswegen zijn uitgevoerd, en dus de noodzaak om parallelle snelwegen aan te leggen minder groot is. Er zijn drie netwerken te onderscheiden: de snelwegen rond Istanbul met de takken naar Edirne en Ankara, het netwerk rond Izmir en de snelwegen in het zuidoosten van Turkije rond Adana. Opvallend aan de Turkse snelwegen zijn de zogenaamde zubringers, aftakkingen die vaak enkele kilometers lang zijn en feitelijk veredelde opritten zijn. In veel andere landen zijn dit 3-cijferige snelwegen. Het netwerk van Turkse Otoyollar is 1.884 kilometer lang, relatief weinig voor een land van een dergelijke omvang. Wel zijn er veel aftakkingen van korte lengte die feitelijk lange afritten zijn, die het totaal net boven 2.000 kilometer brengen.

Nummering

De snelwegen zijn gezoneerd genummerd. De O-1 t/m O-4 liggen in en rond Istanbul, waarbij de O-3 naar Edirne loopt en de O-4 naar Ankara. De O-20 en O-21 liggen in het midden van het land, de O-20 rond Ankara en de O-21 in het zuiden bij Tarsus. De O-30 t/m O-33 liggen in het westen, met name rond Izmir, maar ook bij Bursa. Andere snelwegen zijn de O-50 t/m O-54, die in het zuidoosten liggen rondom Mersin, Tarsus, Adana, Iskenderun, Gaziantep en Şanlıurfa.

Het nummeringssysteem heeft dus reserve voor een landelijke nummering. Met name in midden-, noord- en oost-Turkije liggen niet of nauwelijks Otoyollar.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid op Otoyollar in Turkije is 120 km/h, behalve in stedelijke gebieden zoals Istanbul.

Tol

De meeste lange-afstandsroutes zijn tolwegen, behalve rond de grote steden. De tol wordt betaald naar gelang van de gereden afstand, met een gesloten ticketsysteem, vergelijkbaar met snelwegen in Frankrijk en Italië. Alleen Otoyollar zijn tolwegen. De D-wegen, ook expresswegen, zijn tolvrij. Meer dan de helft van alle tolinkomsten in Turkije komt van de twee bruggen over de Bosporus in Istanbul.

Uitbouw

De Otoyollar zijn goed uitgebouwd en tellen in de regel 2x3 rijstroken. Smallere snelwegen komen her en der voor, zoals bij Edirne en rond Osmaniye, maar zijn een uitzondering te noemen. De aftakkingen zijn vrijwel altijd snelwegen met 2x2 rijstroken. Incidenteel komen bredere snelwegen met 2x4 rijstroken voor, zoals de gehele O-20, de ring om Ankara, en een deel van de O-51 tussen Tarsus en Adana. De verkeersintensiteiten vereisen buiten de steden vrijwel nooit 2x3 rijstroken, zodat de snelwegen vooral op de toekomst zijn gebouwd.

Geschiedenis

Turkije begon relatief laat met het bouwen van snelwegen. De eerste snelweg was de O-1 over de Bosporusbrug in Istanbul, welke op 30 oktober 1973 opengesteld was. In 1980 had Turkije slechts 27 kilometer snelweg, in de regio Istanbul. Vanaf de jaren 80 begon men langzaam snelwegen te ontwikkelen, zoals bij Tarsus en in Istanbul. Op 3 juli 1988 opende de tweede Bosporusbrug in Istanbul, waarover de O-2 loopt. De O-3 tussen Edirne en Istanbul is vanaf 1987 aangelegd, en was in 1997 voltooid.

Begin jaren 90 begon de bouw van de O-4, de snelweg van Istanbul naar Ankara. Tevens werd midden jaren 90 aan de O-20 gebouwd, de ringweg van de hoofdstad Ankara. In de jaren 90 werden ook de O-50, O-51, O-52 en O-53 in het zuidoosten gebouwd. Tevens werden de O-30, O-31 en O-32 rond Izmir aangelegd.

Latere projecten in de jaren 2000 was de bouw van de O-33 rondom Bursa, en de O-52 van Gaziantep naar Şanlıurfa en de O-54 rond Gaziantep.

Toekomst

Er zijn plannen om tot 2023 nog eens 2.700 kilometer snelweg te bouwen. Hierbij wordt gedacht aan een otoyol tussen Ankara en de Middellandse Zeekust bij Tarsus, de completering van de O-33 tussen Istanbul en Izmir, de verlenging van de O-52 van Şanlıurfa naar het oosten en de bouw van de O-57 tussen Denizli, Konya en Adana. Snelwegen in het noorden en oosten van Turkije zijn vooralsnog niet gepland.

Referenties


Otoyollar in Turkije

O-1O-2O-3O-4O-5O-6O-7O-20O-21O-22O-30O-31O-32O-33O-50O-51O-52O-53O-54O-57

Kuzey Marmara Otoyolu

Autosnelwegnamen in de wereld

AutobahnAutobunnAutocestaAutoestradaAutokinetodromosAutomagistralėAutópályaAutopistaAutoputAutorouteAutosnelwegAutostrada (Italië)Autostrada (Polen)Autostradă (Roemenië)AutostradëAutovíaAvtocestaAvtomagistralAvtomagistralaAvtopatDiaľnicaDálniceExpresswayFreewayMoottoritieMotorveiMotorvejMotorvägMotorwayOtoyol