Ötztaler Gletscherstraße

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Otztaler Gletscherstraße)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ötztaler Gletscherstraße
Hoogte 2.830 m
Weg
Hellingspercentage 13%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting oktober - juni
Opengesteld 1972
Kaart kaart

De Ötztaler Gletscherstraße is de hoogstgelegen weg van Europa, gelegen bij Sölden in Tirol, Oostenrijk. De weg bereikt 2830 meter boven zeeniveau.

Kenmerken

De Ötztaler Gletscherstraße is een doodlopende wegverbinding vanaf Sölden tot twee gletsjers hoog in de bergen. De weg begint aan de zuidkant van Sölden in het Ötztal op 1400 meter boven zeeniveau. Dit is ook min of meer het beginpunt van de Timmelsjoch Hochalpenstraße. De weg voert eerst over hellingen en met haarspeldbochten door bebost gebied. Op circa 2000 meter boven zeeniveau volgt het tolstation, vanaf hier komt men ook boven de boomgrens. De weg voert dan door een woest berglandschap met uitzicht op de gletsjers. Men heeft uitzicht op de 3369 meter hoge Innere Schwarze Schneid. Op 2600 meter hoogte bevindt zich een splitsing, men kan hier naar het skigebied Schwarze Schneid, op de Rettenbachgletscher. Hier bevindt zich een grote parkeerplaats op circa 2650 meter boven zeeniveau.

Er is dan nog een 3 kilometer lange zijtak naar de Tiefenbachgletscher. Verkeer gaat hier door de 1.800 meter lange Rosi-Mittermaier-Tunnel, aan het zuidelijk portaal bevindt zich het hoogste punt van de weg op 2830 meter boven zeeniveau. Daarna bevindt de parkeerplaats zich op circa 2790 meter hoogte.

Geschiedenis

De Ötztaler Gletscherstraße is aangelegd om twee skigebieden bereikbaar te maken. De weg kwam in 1972 gereed en was 13 kilometer lang van Sölden tot de Rettenbachgletscher, met een 3 kilometer lange zijtak naar de Tiefenbachgletscher. Het skigebied Rettenbachgletscher werd in 1975 opgestart, het skigebied Tiefenbachgletscher in 1981.

Records

De Ötztaler Gletscherstraße is de hoogstgelegen publiekelijk bereikbare en geasfalteerde weg van Europa. Het is daarmee iets hoger dan de hoogste lus van de Col de la Bonette in Frankrijk, die 2802 meter hoogte bereikt. De Ötztaler Gletscherstraße is echter niet de hoogste bergpas, aangezien het een doodlopende weg is. De 2770 meter hoge Col de l'Iseran is de hoogste bergpas in de Alpen.

De Rosi-Mittermaier-Tunnel is tevens de hoogste wegtunnel van Europa. Het hoogste punt van de weg bevindt zich bij het zuidelijk portaal op 2829 of 2830 meter hoogte.[1] Een bord ter plaatse geeft echter 2.798 meter als hoogste punt van de weg aan.

Wintersluiting

Het skigebied is met kabelbanen het hele jaar door bereikbaar, maar de weg is alleen in de zomer open, met doorgaans een wintersluiting van begin oktober tot begin juni. Het weer kan op dergelijke hoogte snel omslaan en ook in de zomer kan er sneeuw vallen op 2800 meter hoogte.

Tol

Weggebruikers moeten entree betalen voor de Ötztaler Gletscherstraße. In 2022 bedroeg het toltarief € 21,00 voor een personenauto.[2] De weg wordt beheerd door Bergbahnen Sölden.

Referenties

Bergpassen in Oostenrijk

Bergpassen

ArlbergpassBrennerpassFernpassFlexenpassFurkajochHahntennjochHochtannbergpassKühtaisattelRadstädter TauernpassSchönfeldsattelSölkpassStaller SattelTimmelsjochTurracher Höhe

Toeristenwegen

Großglockner HochalpenstraßeKaunertaler GletscherstraßeNockalmstraßeÖtztaler GletscherstraßeSilvretta HochalpenstraßeZillertaler Höhenstraße