Katerveerbrug

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Oude IJsselbrug Zwolle)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oude IJsselbrug
link={{{nummer}}}
Oude IJsselbrug Zwolle.jpg
Overspant IJssel
Rijstroken 1x2
Totale lengte 440 meter
Hoofdoverspanning 140 meter
Hoogte brugdek 10,9 meter
Openstelling 15-01-1930
Verkeersintensiteit 19.500 mvt/etmaal
Locatie kaart

Voor de brug van de A28, zie Brug Katerveer.

De Katerveerbrug, ook wel de Oude IJsselbrug is een boogbrug in Nederland, gelegen over de rivier de IJssel bij Zwolle.

Kenmerken

Katerveerbrug pano.jpg

De Katerveerbrug verbindt Zwolle met Hattem en Wezep, en overspant de rivier de IJssel en een deel van de uiterwaarden. De brug is uitgevoerd als een boogbrug met een centrale overspanning van 140 meter. De totale overspanning is 440 meter lang. De brug telt 1x2 rijstroken en aan beide buitenste zijden zijn fietsverbindingen. De Katerveerbrug is niet beweegbaar. De brug ligt op de provinciegrens tussen Overijssel en Gelderland. Aan de Overijsselse kant ligt de bebouwde kom van Zwolle en heet de weg de Spoolderbergweg. Aan de Gelderse kant ligt het buitengebied van de gemeente Hattem en heet de weg de Zuiderzeestraatweg. De Katerveerbrug is de middelste van drie bruggen over de IJssel bij Zwolle. 400 meter noordelijker ligt de IJsselbrug Zwolle, waarover de A28 verloopt. 800 meter naar het zuiden ligt de spoorbrug ten behoeve van het treinverkeer van Zwolle naar Amersfoort en Lelystad. De brug is in het beheer van Rijkswaterstaat.

Geschiedenis

De Katerveerbrug in aanbouw eind jaren '20.
De Katerveerbrug vanaf de Zwolse zijde, met de aanbruggen die in 1994-1995 gerenoveerd zijn.

Oorspronkelijk was de spoorbrug de enige oeververbinding bij Zwolle. De Zuiderzeestraatweg was van vroeger uit de belangrijkste doorgaande weg van Amersfoort naar Zwolle. Voor de opening van de brug ging het wegverkeer via het Katerveer de IJssel over. Deze veerdienst voer iets ten noorden van de huidige brug. Reeds rond 1906 werden de eerste studies gedaan naar de aanleg van een brug bij het Katerveer. Op 15 januari 1930 is de IJsselbrug opengesteld voor het verkeer.[1] Het was bij openstelling de grootste brugoverspanning van Nederland en de eerste van een serie grote boogbruggen die gedurende de jaren '30 werden aangelegd. Op 10 mei 1940 is de brug door het terugtrekkende Nederlandse leger opgeblazen. Het herstel van de brug duurde bijna 3 jaar en de brug werd in januari 1943 weer heropend. Het oorspronkelijke houten wegdek is daarbij vervangen door gewapend beton. In 1945 is de brug opnieuw opgeblazen, door het terugtrekkende Duitse leger. Op 4 oktober 1947 is de brug voor de derde keer opengesteld.[2]

Het verkeer over de Katerveerbrug nam in de jaren '50 en '60 sterk toe, waarna de autosnelweg A28 is aangelegd parallel aan de Zuiderzeestraatweg. In 1970 opende de IJsselbrug Zwolle, die de doorgaande functie overnam. Sindsdien is de Katerveerbrug vooral in gebruik voor verkeer van Hattem en Wezep naar Zwolle. De brug blijft behoorlijk druk.

In 1994-1995 is de brug gerenoveerd voor 30 miljoen gulden. De brug is daarbij afgesloten geweest voor gemotoriseerd verkeer, met tijdelijke aanbruggen voor fietsers en voetgangers. Met name de aanbruggen zijn vrijwel volledig vervangen. Ook is toen de stalen boog gerenoveerd.

Beide IJsselbruggen.

Verkeersintensiteiten

De Katerveerbrug tijdens een afsluiting van de weg in 2020.

Dagelijks maken 19.500 voertuigen van de brug gebruik.[3]

Referenties

Bruggen over de rivier de IJssel

Cortenoeversebrug (Zutphen)DoesburgbrugEilandbrug (Kampen)IJsselbrug DeventerIJsselbrug WestervoortBrug KaterveerMolenbrug (Kampen)Oude IJsselbrug ZutphenKaterveerbrugStadsbrug KampenWestervoortsebrugWilhelminabrug