Ouhai Avenue

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ouhai Avenue (Chinees: 瓯海大道) is een stadsautoweg in Wenzhou, Zhejiang, China. De ongelijkvloerse weg vormt een 28 kilometer lange oost-westverbinding door de stad.

Routebeschrijving

Ouhai Avenue vormt een oost-westverbinding door Wenzhou, vanaf de luchthaven en de Yongguan Expressway (G1523) in het oosten en de Wenli Expressway (G1513) in het westen. De autoweg telt 2x3 tot 2x4 rijstroken en is volledig ongelijkvloers. Op een groot deel van het traject liggen frontage roads parallel aan de autoweg voor aansluitingen naar het onderliggend wegennet. In het oosten van de stad kruist de weg twee bergruggen en heeft hier vierbuizige tunnels, ook voor de frontage roads. Ouhai Avenue kruist de Shenhai Expressway (G15), maar heeft hier geen aansluiting mee. De weg voert door het zuiden van Wenzhou, op enige afstand van het centrum. Westelijk van de Wenli Expressway (G1513) gaat de autoweg over in een gelijkvloerse stadsweg naar de westelijke districten van Wenzhou.

Geschiedenis

Ouhai Avenue was oorspronkelijk een gelijkvloerse stadsweg door het westelijke district Ouhai. Deze weg was 15 kilometer lang en had verkeerslichten en rotondes. Als eerste is het oostelijk deel van de stadsautoweg aangelegd, een 18 kilometer lang traject dat op 11 december 2007 is opengesteld voor het verkeer. Het laatste deel tot aan het Wenzhou Yongqiang Airport was toen nog gelijkvloers. Dit deel had vanaf het begin al frontage roads.

Het oudere westelijke deel is in 2012 ongelijkvloers gemaakt door de bouw van een viaduct boven de oude stadsweg. Dit deel is op 28 april 2012 opengesteld en is 11 kilometer lang. Hiermee was er een ongelijkvloerse autoweg die oost-west door Wenzhou verliep.

Vanwege de bouw van de Yongguan Expressway (G1523) langs de oostkust van Zhejiang is het oostelijkste deel van Ouhai Avenue ongelijkvloers gemaakt met een knooppunt met de Yongguan Expressway voor de ingang van het Wenzhou Yongqiang Airport. Dit is in 2017 opengesteld.

Naamgeving

De weg is vernoemd naar het Ouhai District in het zuidwesten van de stad Wenzhou. De oorspronkelijke Ouhai Avenue verliep alleen door dit district maar werd later ontwikkeld als een langere oost-westverbinding door de hele stad Wenzhou. Ouhai is vernoemd naar de rivier de Ou waar Wenzhou aan gelegen is.

Referenties