Overleg:Congestieheffing in Stockholm

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De resultaten in dit rapport (http://www.tmleuven.be/expertise/seminar/20111205_Stockholm.pdf) komen niet overeen met de conclusie in dit artikel. Hier wordt gedaan alsof het een soort heffing is zonder effecten op het verkeer en enkel resulteert in koopkrachtdaling van de randbewoners. In het genoemde rapport wordt echter beweerd dat er over 5 jaar gemeten permanent 20% minder verkeer in de stad rijdt en dat de bewoners er positiever tegen aankijken sinds ze er aan gewend zijn geraakt.--Alfa (overleg) 15 dec 2013 01:28 (CET)

Ik zie hier alleen een slidedeck. Is er ook een linkje ergens naar het volledige rapport?Captain007 (overleg) 15 dec 2013 11:00 (CET)
Het rapport(je) vergeet wel een aantal zaken;
  • cijfer van 20% is gebaseerd op 2005, dat duidelijk afwijkt ten opzichte van de niet-tolperiode in 2006 en 2007. Verschil tussen die periodes is beduidend kleiner.
  • Misschien was het startjaar wel afwijkend ten opzichte van de latere jaren, sommige grafieken laten net een flinke groei zien vlak voor invoering.
  • Södra länken was net voltooid, en zal dus een deel van het stedelijk verkeer op zich hebben genomen. (zogenaamde "ramp-up period".)
  • data gaan deels maar tot 2008 en geven geen inzicht op de wat langere termijn na invoering.
  • dat het verkeer op Essingeleden niet toeneemt is logisch, deze zit al jaren aan de max capaciteit en bovendien zijn er langdurige werkzaamheden bij Norra länken.
  • acceptatie is ook gegroeid omdat de tax niet meer naar OV gaat, maar naar wegenprojecten (prominent de Förbifart). De tax blijft in de groep die het betaald.
  • acceptatie groeit ook doordat de tax constant is gebleven in plaats van elk jaar een verhoging. Op termijn daalt daardoor de tax vanwege inflatie.

Je ziet in de data het effect wat je ook in de Verenigde Staten ziet, namelijk het concept van "pricing off lower value trips". Dat zijn trips die niet heel erg noodzakelijk zijn en dus verdwijnen door tolheffing. Mensen gaan minder vaak, of naar andere locaties (bijv. voor winkelen). Chris (overleg) 15 dec 2013 11:17 (CET)