Overleg:Engschrift

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Cursief

Onbekende termen cursief schrijven is gebruikelijk, maar niet op de pagina die het begrip verklaart, of in een link naar de verklarende pagina.

Juerd 15 jan 2008 20:50 (CET)

Typografie

Ik heb de indruk dat de verklaring die hier gegeven wordt rammelt en niet overeenkomt met de typografische gebruiken. Engschrift of Condensed is een variant van een normaal lettertype. Stellen dat Uu een Engschrift is, vind ik daarom erg ver gezocht. Niet elk smal lettertype is Condensed, netzoals niet elk lettertype met dikkere letters meteen Black of Bold wordt genoemd.

Verder is spatiëring in principe een losstaand begrip. Engschriften hebben smallere letters, en de kleinere afstand tussen de letters is in verhouding. Ee met mindere spatiëring is nog geen engschrift of Cc! In principe verminder je als ontwerper eerst de spatiëring, en als dat niet lukt, ga je over op Engschrift. Is dat nog steeds niet genoeg, dan verminder je ook daarvan de spatiëring, of ga je over op drastischere maatregelen, zoals afkorten of afbreken.

Ik mis ook de naam Cc in deze verklaring. Is die met opzet weggelaten?

Juerd 15 jan 2008 20:50 (CET)

Help me even herinneren: Cc is toch de voorloper van Ee? Of is het omgekeerd? Omdat de oudere variant toch niet meer terugkomt op de borden, lijkt het me niet handig om daarnaar te blijven verwijzen. Als ik de volgorde heb omgedraaid, voel je dan vrij om te verbeteren. Wat betreft de classificatie van Uu: iemand heeft op het forum eens aangetoond dat de hoogte-breedteverhouding van Uu niet zo heel veel verschilt van die van andere lettertypes. De "winst" van Uu zit 'm in de kleinere spatiëring, die naar mijn mening dan ook niet in verhouding is met de afwijkende hoogte-breedteverhouding. In die zin zie ik geringe spatiëring ook wel degelijk als eigen aan een Engschrift. Sterker nog, volgens mij is de verkleining in de spatiëring bij dit soort varianten vaak sterker dan de verandering in de hoogte-breedteverhouding. Misschien is dat meer de praktijk van het bewegwijzeren en de manier waarop mensen borden inschatten (en dus zullen zeggen dat op een bord Engschrift wordt gebruikt) dan een typografisch gebruik. Wellicht is het inderdaad goed om dat onderscheid in de wiki aan te passen. Omdat jij meer verstand van deze materie hebt: voel je vrij ...

--Pino 15 jan 2008 21:01 (CET)

Cc is voorloper van Ee in Nederlandse context. In bredere context is het, als ik het goed begrepen heb, de engschrift-variant van Highway Gothic. Maar ik ben ook absoluut geen expert hierin.

De winst van Uu zit 'm inderdaad in de kleinere standaardspatiëring, maar dat maakt het nog geen engschrift.

Juerd 15 jan 2008 21:36 (CET)