Overleg:Kleurenregel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Controverse

'De fout is vooral dezelfde: rood raakt blauw. Een witte rand daartussen zou het bord erg verduidelijken.'

Dit is een feit dat alleen opgeld doet voor kleurenblinden. Voor niet-kleurenblinden wordt het beeld er juist onrustiger door. In wegverkeer leidt onrust gezien de snelheid tot een slechter begrip. De meeste weggebruikers zijn niet kleurenblind, dus een aanpassing van de verkeersborden zal zeker niet per definitie een algemene verduidelijking opleveren.

Dit is met recht een gekleurd artikel.

NB: Binnen de bewegwijzering geldt geen kleurenregel, maar het "systeem van kleuren". En die is niet op deze middeleeuwse regel gebaseerd.

Aswnl 10 jan 2008 17:32 (CET)

Het "onrustigere" beeld is volgens velen wel duidelijker, ook voor niet-kleurenblinden. Vooral bij schemer en slechte (of zelfs gebrek aan) retroreflectie maakt het verschil.

De kleurenregel is een algemeen begrip, niet beperkt tot bewegwijzering of verkeer. Als je het "systeem van kleuren" wilt documenteren, zou dat wel zo nuttig zijn voor de wiki! Als die overigens niet gebaseerd is op de heraldische kleurenregel, dan is de overeenkomst wel ongelooflijk toevallig.

Ik heb de zinssnede die je aanhaalt iets neutraler verwoord.

Juerd 10 jan 2008 17:42 (CET)

Heren, ik heb een categorie bewegwijzering aangemaakt. Als deze pagina er bij past mag dat bij de categorie gevoegd worden.
Nog iets. Het gebruik van kleuren in bewegwijzering is gebaseerd op enkele onderzoeken van TNO, staat in de Richtlijnen Bewegwijzering beschreven. Mavas 10 jan 2008 19:32 (CET)