Overleg gebruiker:Maarten

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Welkom bij Wegenwiki! We wensen U veel plezier met bewerken en hopen op een vruchtbare samenwerking. Misschien wilt u eerst de hulppagina's lezen.

Nogmaals, welkom en veel plezier! Chris (overleg) 25 apr 2018 11:48 (CEST)

Onderzoek integrale rollen Duitsland

Hi!

Allereerst bedankt voor alle nuttige informatie die hier te vinden is. Ik ben momenteel bezig met mijn afstudeeropdracht, waarbij ik de Duitse infrastructuur markt onderzoek. Ik ben met name geïnteresseerd in de institutionele verschillen met Nederland. Nu heb ik in principe het gehele proces al in kaart gebracht (o.a. met de hulp van jullie planproces pagina), maar nu heb ik tot nu toe niets kunnen vinden over de integrale rolverdeling van projecten in Duitsland. In Nederland kennen wij rollen als omgevingsmanager, projectmanager etc. die elk hun verantwoordelijkheden hebben in bepaalde planfasen. Is hier meer bekend over, hoe dit in Duitsland werkt?

Gr, Maarten Maarten (overleg) 25 apr 2018 12:02 (CEST)

Hoi Maarten, op het Wegenforum wordt de Duitse infrastructuur veelvuldig besproken. Een groot verschil is dat in Duitsland werkzaamheden vooral gegund worden aan heel veel verschillende kleine bouwbedrijven. In Nederland is het gebruikelijk dat een contract wordt gegund aan één partij om alle werkzaamheden uit te voeren. In Duitsland wordt voor elk item een aparte gunning gedaan (grondwerken, bruggenbouw, steigers, riolering, asfalteren, geleiderails, geluidswallen, bewegwijzering, markeringen, etc.) Dit zorgt er voor dat heel veel verschillende bedrijven aan één project werken. Bijvoorbeeld van de recent geopende A33 bij Bielefeld werd gemeld dat ongeveer 80 bedrijven aan dat stukje snelweg hadden gewerkt. Daardoor is er volgens mij niet zo iets als een omgevingsmanager zoals we dat in Nederland kennen, omdat er zoveel verschillende bedrijven bij betrokken zijn die allemaal hun kleine aandeel hebben. Het aanspreekpunt is dan doorgaans het agentschap van de deelstaat die wegenbouw doet (in Nordrhein-Westfalen is dat bijvoorbeeld Strassen NRW). Chris (overleg) 25 apr 2018 12:58 (CEST)