P1 (Eritrea)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
P1
Begin Asmara
Einde Massawa
Lengte 110 km
Route

Asmara

Ghinda

Gahtelay

Massawa

De P1 is een primary road in Eritrea. De weg vormt een verbinding tussen de hoofdstad Asmara en de havenstad Massawa. De P1 is 110 kilometer lang.

Routebeschrijving

De P1 verbindt de hoofdstad Asmara, gelegen in de hooglanden, met de havenstad Massawa aan de Rode Zee. Het is daarmee de belangrijkste weg van Eritrea. De P1 is een zeer bochtige weg met lange trajecten met haarspeldbochten en steile hellingen, omdat de weg over zijn lengte 2.400 meter afdaalt van Asmara naar de kuststrook. De afdaling volgt in fases, het meest bergachtige deel is vanuit Asmara tot Nefasit, waar de weg daalt van 2.400 naar 1.700 meter, daarna volgt een wat geleidelijker afdaling naar 900 meter hoogte in Ghinda en Gahtelay op 300 meter hoogte. Het landschap verandert hier en het klimaat wordt aanzienlijk droger en heter. De rest van de P1 naar Massawa is vlakker maar is niet hoogwaardig uitgebouwd, veel bochten zijn krap. Het deel door de kuststrook voert door woestijngebied.

Geschiedenis

In 1897 werd Asmara de hoofdstad van de Italiaanse kolonie Eritrea. Tussen 1887 en 1932 werd een spoorlijn aangelegd tussen Asmara en Massawa. In de jaren '30 is een voor die tijd moderne weg aangelegd tussen Asmara en Massawa. Dit werd de voornaamste exportroute voor de Italiaanse kolonie. Italië investeerde fors in de infrastructuur en architectuur van Asmara.

Massawa werd een exporthaven van Ethiopië, vooral vanaf 1952 toen beide landen een unie vormden en Eritrea later geannexeerd werd. Massawa was goed voor ongeveer een derde van de Ethiopische export, vooral vanuit het meer rurale noorden van Ethiopië.

De weg werd tijdens de Eritrese onafhankelijkheidsoorlog tussen 1961 en 1991 veelvuldig beschadigd. De weg is daarna als één van de eerste hersteld onder het programma 'Wefri Warsay Yika'alo'. De weg werd echter niet gemoderniseerd, de ontwerpstandaarden van de P1 zijn nog hetzelfde als in de jaren 1930. Voor hedendaagse maatstaven is de weg smal en bochtig. De gemiddelde rijsnelheid is laag. In 2009 zou de weg een tolweg zijn geworden.

Referenties


Primary roads in Eritrea