P2 (Eritrea)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
P2 Eritrea.svg
P2 Eritrea map.png
P2
Begin Asmara
Einde Keren
Lengte 80 km
Route

Centrum.svg Asmara P1 Eritrea.svg P3 Eritrea.svg P4 Eritrea.svg

Centrum.svg Emba

Centrum.svg Adi Tekelezan

Centrum.svg Keren P5 Eritrea.svg

De P2 is een primary road in Eritrea. De weg vormt een verbinding tussen de hoofdstad Asmara en Keren, de tweede stad van het land. De P2 is 80 kilometer lang.

Routebeschrijving

De P2 verbindt de hoofdstad Asmara met de tweede stad Keren, beiden zijn gelegen in de hooglanden, maar Asmara ligt bijna 1.000 meter hoger dan Keren. De weg heeft lage ontwerpstandaarden, het eerste deel vanuit Asmara voert over de hoogvlakte maar is desondanks behoorlijk bochtig. Na het plaatsje Adi Tekelezan volgt een afdaling van 500 meter over korte afstand, via een steil en bochtig gedeelte. Daarna volgt een wat geleidelijker afdaling naar Keren, dat op 1.400 meter hoogte ligt. In Keren gaat de P5 verder.

Geschiedenis

Keren groeide uit tot de tweede stad van Eritrea met de bouw van de spoorweg vanuit Asmara. De wegverbinding is in de jaren 1920-30 aangelegd ten tijde van de Italiaanse kolonisatie van Eritrea. In 1941 vond rond Keren de belangrijkste veldslag om Eritrea tijdens de Britse Oost-Afrikacampagne plaats, hierna stond Eritrea onder Brits militair bestuur. De weg raakte daarbij beschadigd. De weg is daarna hersteld maar nooit opgewaardeerd, de ontwerpstandaard van de P2 is erg laag.

Referenties


Flag of Eritrea.svg Primary roads in Eritrea Flag of Eritrea.svg

P1 Eritrea.svgP2 Eritrea.svgP3 Eritrea.svgP4 Eritrea.svgP5 Eritrea.svgP6 Eritrea.svgP7 Eritrea.svgP8 Eritrea.svgP9 Eritrea.svg