P3 (Eritrea)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
P3
Begin Asmara
Einde Senafe
Lengte 180 km
Route

Asmara

Dekemhare

Segeneiti

Keyh

Senafe

B20

De P3 is een primary road in Eritrea. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de hoofdstad Asmara tot de grens met Ethiopië bij Senafe. De P3 is 180 kilometer lang.

Routebeschrijving

De P3 verloopt vanaf de hoofdstad Asmara zuidwaarts of zuidoostwaarts naar de grens met Ethiopië. De weg is geasfalteerd en voert over de hooglanden. Er zijn geen echt grote bergpassen, maar her en der wel wat hoogteverschillen. De weg voert door een streek waar deels wat landbouw mogelijk is. Er liggen diverse kleine plaatsen op de route. De weg heeft lage ontwerpstandaarden zoals overal in Eritrea. Aan Ethiopische zijde sluit de B20 naar Adigrat aan.

Geschiedenis

De P3 is door de Italianen aangelegd in de jaren 1920-1930, vanaf 1936 kreeg de weg grote betekenis omdat het toen de belangrijkste verbinding werd tussen Addis Ababa, Asmara en de havenstad Massawa. De weg is in korte tijd verbeterd tot één van de belangrijkste wegen in de Hoorn van Afrika. In 1941 werden de Italianen verslagen. Het was daarna nog lange tijd één van de twee primaire exportroutes van Ethiopië, alhoewel de lange reis door de hooglanden vanaf Addis Ababa naar Massawa minder gunstig was dan de vlakkere route naar de haven van Assab in het oosten van Eritrea. In de periode 1961-1991 woedde de Eritrese onafhankelijkheidsoorlog, die zich hoofdzakelijk in deze streek afspeelde. Daardoor kon de weg niet verder verbeterd worden. Tussen 1998 en 2000 volgde een grensconflict met Ethiopië, waaronder om dit deel van de grens waar de P3 doorheen gaat. De grens sloot in 1998 en er is geen formele grensovergang aangelegd. Na een vredesverdrag in 2018 heropende de grens weer. Onduidelijk is of er sindsdien een formele grensovergang is aangelegd.

Referenties


Primary roads in Eritrea