P4 (Eritrea)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
P4 Eritrea.svg
P4 Eritrea map.png
P4
Begin Asmara
Einde Adi Kwala
Lengte 150 km
Route

Centrum.svg Asmara P1 Eritrea.svg P2 Eritrea.svg P3 Eritrea.svg

Centrum.svg Debarwara

Centrum.svg Teraemni

Centrum.svg Mendefera

Centrum.svg Adi Quala

Flag of Ethiopia.svg B30

De P4 is een primary road in Eritrea. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de hoofdstad Asmara tot de grens met Ethiopië bij Adi Kwala. De P4 is 150 kilometer lang.

Routebeschrijving

De P4 is de westelijke van twee verharde wegen vanaf Asmara naar de grens met Ethiopië. De weg ligt grotendeels op circa 2.000 meter hoogte door de gecultiveerde hooglanden. Het zuidelijkste deel bij de Ethiopische grens ligt lager op circa 1.300 meter hoogte, met een stevige afdaling. De weg is eenvoudig ontworpen en het deel door de hooglanden is ondanks het relatief vlakke terrein ook weinig hoogwaardig aangelegd.

Geschiedenis

De weg is tijdens de Italiaanse koloniale periode aangelegd en werd vanaf 1936 een tweede verbinding tussen de kolonie Eritrea en Ethiopië, dat vanaf dat moment ook onder Italiaans bestuur stond. De wat oostelijker gelegen P3 is van oudsher de meest belangrijke van de twee, de P4 had vooral een betekenis richting Gondar en ter ontsluiting van het noordwesten van Ethiopië naar de haven van Massawa.

In de periode 1961-1991 woedde de Eritrese onafhankelijkheidsoorlog, die zich hoofdzakelijk in deze streek afspeelde. Daardoor kon de weg niet verder verbeterd worden. Tussen 1998 en 2000 volgde een grensconflict met Ethiopië, waaronder om dit deel van de grens waar de P4 doorheen gaat. De grens sloot in 1998 en er is geen formele grensovergang aangelegd. Na een vredesverdrag in 2018 heropende de grens weer. Onduidelijk is of er sindsdien een formele grensovergang is aangelegd. De weg is aan Ethiopische zijde een gravelweg.

Referenties


Flag of Eritrea.svg Primary roads in Eritrea Flag of Eritrea.svg

P1 Eritrea.svgP2 Eritrea.svgP3 Eritrea.svgP4 Eritrea.svgP5 Eritrea.svgP6 Eritrea.svgP7 Eritrea.svgP8 Eritrea.svgP9 Eritrea.svg