P5 (Eritrea)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
P5
Begin Keren
Einde Teseney
Lengte 300 km
Route

Keren

Hagaz

Akordat

Dedda

Barentu

Gogne

Teseney

De P5 is een primary road in Eritrea. De weg vormt een oost-westroute in het westen van het land, van Keren naar de grens met Sudan bij Teseney. De P5 is 300 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg is een voortzetting van de P2, die vanuit de hoofdstad Asmara komt en in Keren eindigt. De P5 voert westwaarts door twee riviervalleien en daalt in eerste instantie vrij snel af van 1.400 meter in Keren naar 700 meter hoogte iets westelijker. Daarna voert de weg door bergachtig woestijngebied, waarbij de P5 diverse bruggen over seizoensrivieren heeft. De voornaamste plaatsen behalve Keren zijn Akordat, Barentu en Teseney. De verharde weg eindigt net ten westen van Teseney, het laatste stuk tot de grens met Sudan is een zandweg, feitelijk een piste door de woestijn. De grensovergang is informeel.

Geschiedenis

De P5 is in de Italiaanse koloniale periode aangelegd. Kenmerkend zijn de diverse smalle bruggen over seizoensrivieren. De weg is door de Italianen aangelegd ter ontsluiting van het westen van de kolonie en niet als doorgaande weg naar Sudan. Het deel in het grensgebied met Sudan is nadien ook niet verder ontwikkeld. De weg tussen Keren en Tesseney is na Eritrese onafhankelijkheid in 1991 verder ontwikkeld als verharde weg als onderdeel van het grote herstelprogramma 'Wefri Warsay Yika'alo'.

Op 11 november 2019 begon de bouw van een 134 kilometer lange wegverbinding tussen Asmara en Akordat.[1] Deze weg moet een kortere verbinding dan de P2 en P5 vormen vanaf Asmara naar het westen van Eritrea. De weg wordt door een Chinees bouwbedrijf aangelegd.

Referenties

Primary roads in Eritrea