P7 (Eritrea)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
P7 Eritrea.svg
P7 Eritrea map.png
P7
Begin Assab
Einde Bure
Lengte 70 km
Route

Centrum.svg Assab P6 Eritrea.svg

Flag of Ethiopia.svg A1 Ethiopia.svg

De P7 is een primary road in Eritrea. De weg verloopt vanaf de havenstad Assab tot de grens met Ethiopië nabij Bure. De P7 is 70 kilometer lang.

Routebeschrijving

De P7 voert vanaf de havenstad Assab landinwaarts, door een desolaat woestijngebied tot aan de grens met Ethiopië. Her en der is wat bebouwing langs de weg, maar behalve Assab liggen er geen echte plaatsen op de route. Aan Ethiopische zijde sluit de A1 aan, de weg naar Addis Ababa.

Geschiedenis

De weg is in de Italiaanse koloniale periode aangelegd, vermoedelijk in de periode 1936-1940, toen ook Ethiopië onder Italiaans bestuur stond en de haven van Assab een interessant alternatief werd voor de wereldhandel in vergelijking met de haven van Djibouti, dat vanaf 1917 de primaire haven van Ethiopië was vanwege de bouw van de spoorlijn naar Djibouti destijds.

Na de Tweede Wereldoorlog werden Eritrea en Ethiopië een eenheid. De haven van Assab groeide uit tot de belangrijkste exporthaven van Ethiopië, indertijd ging twee derde van de internationale handel van Ethiopië via de haven van Assab. Dit bleef na de Eritrese onafhankelijkheid in 1991 ook nog een aantal jaar zo. Dit veranderde plotsklaps in 1998 toen een oorlog uitbrak en de grens werd gesloten. Alle Ethiopische export ging toen weer via de haven van Djibouti. De grens zou 20 jaar lang gesloten blijven, in die tijd is de infrastructuur naar de haven van Djibouti significant verbeterd, maar raakte Assab in verval, vanwege het wegvallen van de Ethiopische handel was er weinig werk en de bevolking trok weg. Ook raakte de P7 in verval. Er werd na 1998 geen onderhoud meer aan gepleegd. In januari 2021 begon het renoveren van de P7 om de haven van Assab nieuw leven in te blazen.[1][2]

Referenties

Flag of Eritrea.svg Primary roads in Eritrea Flag of Eritrea.svg

P1 Eritrea.svgP2 Eritrea.svgP3 Eritrea.svgP4 Eritrea.svgP5 Eritrea.svgP6 Eritrea.svgP7 Eritrea.svgP8 Eritrea.svgP9 Eritrea.svg