Paraíba

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf PB)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad João Pessoa
Grootste stad João Pessoa
Oppervlakte 56.585 km²
Inwonertal 3.766.000
Lengte snelwegennet 35 km
Eerste snelweg ?
Afkorting PB

Paraíba is een staat in Brazilië, gelegen in het noordoosten van het land. De staat telt ruim 3,7 miljoen inwoners en is ongeveer anderhalf keer zo groot als Nederland. De grootste stad is João Pessoa, die 725.000 inwoners telt.

Inleiding

Paraíba is een vrij kleine staat met een Atlantische kust. De staat is langgerekt en strekt zich ongeveer 450 kilometer landinwaarts uit, en meet maximaal 180 kilometer van noord naar zuid. Het grenst in het zuiden aan het grotere Pernambuco, in het westen aan Ceara en in het noorden aan Rio Grande do Norte. De hoofdstad is João Pessoa, gelegen aan de kust. Campina Grande is de grootste stad van het binnenland. De kuststreek is licht glooiend en heeft lange zandstranden. Naar het binnenland toe wordt het landschap wat heuvelachtiger en is er meer bos. Het midden en westen van de staat is onderdeel van het Braziliaanse hoogland en is een stuk droger, delen zijn woestijnachtig.

Wegennet

Het wegennet van Paraíba is redelijk uitgebreid, en de dichtheid is het grootste in een brede strook langs de kust, tot circa 150 kilometer landinwaarts. Verder naar het westen is met name de dichtheid van het regionale wegennet lager. De BR-101 vormt de prominente noord-zuidroute langs de kust, en doet de stad João Pessoa aan. De BR-230 is de voornaamste oost-westas. De BR-104 en BR-110 zijn van belang voor noord-zuidverkeer in het binnenland. Rondom de stad João Pessoa zijn twee wegen deels als een snelweg uitgevoerd, de BR-101 en BR-230, tezamen over zo'n 35 kilometer. Tevens is de BR-101 in Paraíba grotendeels met 2x2 rijstroken uitgevoerd, maar is te substandaard om een echte snelweg genoemd te worden, alhoewel het feitelijk wel die functie heeft.

Referenties


Staten van Brazilië

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins