Plan Extraordinario de Inversión en Carreteras

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf PIC)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Plan Extraordinario de Inversión en Carreteras (PIC) van 2017 was een niet uitgevoerd plan om met publiek-private samenwerking een aantal grote wegenprojecten in Spanje te financieren en realiseren.[1]

Geschiedenis

Na de economische crisis van 2008 was de uitvoering van de meeste wegenprojecten in Spanje vertraagd, met name in 2010 zijn veel aanbestedingen voor onbepaalde tijd uitgesteld en tal van projecten die reeds in uitvoering waren zijn gestaakt om het begrotingstekort te reduceren.

Vanaf 2014 begon de Spaanse economie weer te groeien. Door de sterk opgelopen staatsschuld was het echter niet mogelijk om veel wegenprojecten weer te starten. Daarom is het Plan Extraordinario de Inversión de Carreteras (buitengewoon investeringsplan voor wegen) gelanceerd. Het plan werd op 14 juli 2017 door de regering Rajoy gepresenteerd en omvatte een investering van € 5 miljard om 2.000 kilometer weg aan te leggen of te verbreden.[2] Bij de presentatie van het plan werden de concrete projecten nog niet genoemd, die zijn in de periode daarna ingevuld.

Het plan had een geplande een looptijd van 2017 tot 2021. Het financieringsmodel betreft hierbij een DBFM met beschikbaarheidsvergoedingen, een beproefd financieringsmodel in Europa. Hiermee kunnen investeringen worden gepleegd die over een langere periode worden afbetaald. Met beschikbaarheidsvergoedingen (pago por disponibilidad) wordt een contract gegund aan een bouwbedrijf dat de hele bouwsom financiert en vervolgens vanaf oplevering van het project op basis van beschikbaarheidsvergoedingen van de regering over een bepaalde looptijd terugbetaald krijgt. Hiermee kan veel geïnvesteerd worden zonder dat dit direct ten laste komt van de staatsschuld. Dit geeft de regering de mogelijkheid om te investeren in periode van budgettaire krapte.

De regering Rajoy kwam op 1 juni 2018 vroegtijdig ten val door een motie van wantrouwen. De nieuwe regering geleid door de socialisten van Sánchez heeft aangegeven het PIC voort te zetten.[3][4] Op 13 november 2018 werd bekend gemaakt dat zowel de PP als de PSOE de bouw van de SE-40 rond Sevilla in het PIC wilden opnemen.[5] De regering Sánchez heeft echter de DBFM-contracten gereduceerd van 30 naar 10 jaar, waarbij het onduidelijk is waar de financiering voor de verkorting van de concessieperiode vandaan moest komen. In 2021 was nog geen enkel project van het PIC gestart.[6]

Lijst van projecten

weg omschrijving
A-7.svg verbreding 73 kilometer naar 2x3 tussen Alhama de Murcia en Crevillente, inclusief omlegging Murcia (Arco Norte)
A-7.svg aanleg 48 kilometer Vilanova d'Alcolea - Traiguera
A-8.svg verbreding 35 kilometer naar 2x3 rijstroken tussen Colindres en de grens met Bizkaia
A-30.svg aanleg 33 kilometer omlegging Murcia (Arco Oeste)
A-32.svg aanleg 90,5 kilometer in Castilla-La Mancha, vanaf de grens met Andalucía tot Albacete
A-52.svg aanleg nieuw tracé 10 kilometer tussen O Porriño en Vigo
A-73.svg aanleg 61,4 kilometer tussen Quintanaortuño en Aguilar de Campóo

Referenties

Wegenplannen in Spanje

Circuito Nacional de Firmes Especiales (1926) • Plan Peña (1940) • Plan de Modernización de carreteras (1950) • 1e Plan General de Carreteras (1961) • Plan REDIA (1967) • Programa de Autopistas Nacionales Españolas (1967) • 2e Plan General de Carreteras (1984) • Plan Director de Infraestructuras (1993) • Programa de Autopistas de Peaje (1997) • Plan de Infraestructuras (2000) • Plan Estratégico de Infraestructuras y Transporte (2005) • Plan de Infraestructuras, Transporte y Vivienda (2012) • Plan Extraordinario de Inversión en Carreteras (2017)